Τα τροχαία πρώτη αιτία θανάτου των νέων στην Ε.Ε

Τα οδικά δυστυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου των νέων (ηλικίας 15-24 ετών) στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε), με υψηλότερα ποσοστά στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Αυστρία και χαμηλότερα στη Σουηδία.

Σύμφωνα με στοιχεία του στατιστικού δελτίου της Ε.Ε, Eurostat (της περιόδου 1994-1997), 29.000 νέοι αυτών των ηλικιών, κατά μέσο όρο, χάνουν τη ζωή τους, κάθε χρόνο στην Ενωση.

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, δεν φαίνεται να επιδρά στους νέους, όσο σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού, διατηρώντας σταθερό το ποσοστό των θανάτων σ΄αυτές τις ηλικίες.

Τα ατυχήματα στα μέσα μεταφοράς – περιλαμβάνονται όλοι οι τύποι ατυχημάτων, σιδηροδρομικά, εναέρια, θαλάσσια, με αιχμή όμως τα οδικά που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία – είναι η αιτία για το 40% των θανάτων στους νέους αυτών των ηλικιών.

Το 80% περίπου από τα θύματα είναι άνδρες, οι οποίοι διατρέχουν δυο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χαθούν σε οδικό δυστύχημα από τους άνδρες των 35 έως 44 ετών.

Στην Ε.Ε καταγράφονται επίσης κάθε χρόνο 3.600 αυτοκτονίες για τους νέους 15-24 ετών και 2.400 θάνατοι από καρκίνο.

Γενικά, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι άνδρες διατρέχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες να πεθάνουν μεταξύ 15 και 24 ετών. Ωστόσο, οι αιτίες θανάτου διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα στα δύο φύλα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ποσοστό θανάτων από καρκίνο για τις νέες γυναίκες φθάνει το 13%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες της ίδιας ηλικίας δεν υπερβαίνει το 7%.

Σε κοινοτικό επίπεδο, το ποσοστό θνησιμότητας από οδικά ατυχήματα, για αυτή την ηλικιακή ομάδα, είναι 59 θάνατοι για κάθε 100.000 κατοίκους. Η Πορτογαλία εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό, 97 θάνατοι σε 100.000 κατοίκους.

Η Ελλάδα έχει αυξημένο επίσης ποσοστό με 66 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ενώ η Σουηδία βρίσκεται στον αντίποδα με το μικρότερο ποσοστό, 39 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Τέλος, εξαίρεση αποτελεί η Φιλανδία, η οποία εμφανίζει χαμηλό ποσοστό θανάτων σε αυτές τις ηλικίες από οδικά ατυχήματα, αλλά πολύ υψηλότερο δείκτη στις αυτοκτονίες των νέων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση