Μάχη κατά της λευχαιμίας για περισσότερα παιδικά χαμόγελα

Μάχη κατά της λευχαιμίας για περισσότερα παιδικά χαμόγελαΗ Ευρώπη αφιερώνει την 21η Ιουνίου στον αγώνα εναντίον της λευχαιμίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι μπορεί το ουράνιο τόξο της πλήρους αντιμετώπισής της να μην έχει φανεί ακόμα, αλλά η σύγχρονη ιατρική μπορεί να αντιμετωπίσει το 80% των περιπτώσεων της παιδικής λευχαιμίας αποτελεσματικά, παρ΄όλο που δεν υπάρχει καμία μέθοδος πρόληψης και δεν έχει κατανοηθεί ακόμη η αιτιολογία της νόσου. Η χώρα μας, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας, δίνει τη δική της μάχη με τα έξι ειδικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, τα οποία είναι εφάμιλλα του εξωτερικού.

Συγκρκριμένα στην ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας αναφέρεται ότι η παιδική λευχαιμία είναι μία σπάνια νόσος. Στη χώρα μας, κάθε χρόνο 70-80 παιδιά προσβάλλονται από λευχαιμία από το σύνολο των 250 παιδιών που συνολικά παρουσιάζουν κάποια μορφή παιδικού καρκίνου. Παρόλα τα σημαντικά βήματα που έχουν σημειωθεί στην κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών της παιδικής λευχαιμίας, η αιτιολογία της παραμένει σκοτεινή και δεν υπάρχουν μέθοδοι πρόληψης.

Η αντιμετώπιση όμως της παιδικής λευχαιμίας θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής. Μέσα σε μία 30ετία περάσαμε από την ανακουφιστική θεραπεία σε πολύπλοκα θεραπευτικά σχήματα που προσφέρουν ίαση στο 80% των ασθενών.

Και στη χώρα μας, τα αποτελέσματα από τη θεραπεία της λευχαιμίας είναι εφάμμιλα με αυτά των κέντρων του εξωτερικού. Τα παιδιά με νεοπλασίες αντιμετωπίζονται στα έξι ειδικά Παιδιατρικά Αιματολογικά-Ογκολογικά Τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών με τον πιο σύγχρονο τρόπο που περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, χειρουργική αντιμετώπιση, ακτινοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Τα τμήματα αυτά είναι στελεχωμένα από εξειδικευμένους ιατρούς με μετεκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα της Ελλάδας και της αλλοδαπής και με πολυετή εμπειρία στη θεραπεία νεοπλασματικών νοσημάτων, έμπειρους νοσηλευτές, ειδικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές και εκπαιδευτικούς.

Η φροντίδα για το άρρωστο παιδί και την οικογένεια του συμπληρώνεται από ιδιωτικούς φορείς όπως τους συλλόγους γονέων και φίλων παιδιών με καρκίνο (ΕΛΠΙΔΑ, ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ, ΙΑΣΩ, ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ, ΛΑΜΨΗ, ΠΙΣΤΗ, ΣΤΟΡΓΗ, ΦΛΟΓΑ, κ.α.).

Στη χώρα μας υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης όλων των πασχόντων παιδιών. Η θεραπεία στην ίδια την πατρίδα τους εξασφαλίζει υψηλή φροντίδα κοντά στην οικογένεια, χωρίς τα προβλήματα προσαρμογής που δημιουργεί η μετάβαση σε ξένο τόπο, και χωρίς τη βαρύτατη οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας και του κοινωνικού συνόλου.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν απαιτείται εξειδικευμένη θεραπεία που δεν γίνεται στην Ελλάδα, οι ίδιοι οι θεράποντες γιατροί επικοινωνούν με τα ενδεδειγμένα κέντρα του εξωτερικού και παραπέμπουν τους ασθενείς με πλήρη κάλυψη των εξόδων από την Πολιτεία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η θεραπεία που προσφέρεται εκεί να έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα και να μην γίνεται σε πειραματικά πλαίσια.

Τον τελευταίο καιρό προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιπτώσεις παιδιών, που πηγαίνουν στο εξωτερικό για νοσηλεία. Η τακτική της μονόπλευρης παρουσίασης των γεγονότων δημιουργεί εσφαλμένη εντύπωση για την ποιότητα θεραπείας στη χώρα μας και προκαλεί ιδιαίτερο άγχος και ανασφάλεια για την πλειονότητα των οικογενειών που έχουν εμπιστευθεί την υγεία των παιδιών τους στα χέρια των Ελλήνων γιατρών.

Υπο τις συνθήκες αυτές, ασφαλιστικά ταμεία εγκρίνουν έξοδα νοσηλείας στο εξωτερικό για ασθενείς που κάλλιστα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στη χώρα μας, επιχορηγώντας νοσηλευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής (περί το ένα δισεκατομμύριο μόνο για το τελευταίο τετράμηνο), ενώ τα ίδια ταμεία αρνούνται ή καθυστερούν να καλύψουν ακόμα και τις εξετάσεις των εθελοντών δοτών μυελού, που προθυμοποιούνται να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τα οποία πρέπει να συνδράμει η Πολιτεία μα και ο κάθε πολίτης. Απαιτούνται ακόμα καλύτερες συνθήκες νοσηλείας, αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού, επιχορήγηση νοσηλευτικών προγραμμάτων κατά της λευχαιμίας, σωστή ενημέρωση του κοινού και ενθάρρυνση του εθελοντισμού, όπως η προσφορά αίματος και ιδιαίτερα η δωρεά μυελού των οστών.

Ο αγώνας κατά της παιδικής λευχαιμίας έχει να επιδείξει σημαντικές νίκες, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ο τελικός στόχος που είναι η ίαση όλων των παιδιών. Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας ζητά την συμπαράσταση όλων, για να μπορέσει να ανθίσει και πάλι το χαμόγελο σε όλους τους μικρούς μας ασθενείς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση