Το δικαίωμα του ασθενή στην ανακούφιση από τον πόνο

Το δικαίωμα του ασθενή να μην πονά και η υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει όλα εκείνα τα μέσα που είναι απαραίτητα στην ανακούφισή του από τους χρόνιους και οξείς πόνους, επισημάνθηκε κατά την συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας.

Οπως τόνισε η επικ. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας κ. Αθηνά Βαδαλούκα η ανακούφιση του οξέος και χρόνιου πόνου αποτελεί δείκτη πολιτισμού ενός λαού. Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα καθώς παρατηρείται σημαντική έλλειψη οπιοειδών αναλγητικών για λόγους είτε νομοθετικούς είτε γραφειοκρατικούς.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η επιτρεπτή ημερήσια δόση μορφίνης είναι στην Ελλάδα 4 mg, ποσότητα που έχει καθοριστεί από το υπουργείο Υγείας και όχι από την ιατρική κοινότητα, ενώ για παράδειγμα στην Δανία ανέρχεται σε 90 mg.

Η κ. Βαδαλούκα επεσήμανε επίσης την ανάγκη εκπαίδευσης των γιατρών στην παρηγορητική ιατρική και τον καθοριστικό ρόλο των Κέντρων Πόνου. Ενδεικτικό είναι ότι το Κέντρο Πόνου του Αρεταίειου Νοσοκομείου αναμένεται φέτος ότι θα αντιμετωπίσει συνολικά 2000 πάσχοντες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση