Η διακοπή του καπνίσματος τονώνει την αυτοεκτίμηση

Tα κορίτσια, που διανύουν την περίοδο της εφηβείας τους, και αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα νιώθουν μεγαλύτερη εκτίμηση και σεβασμό για τον εαυτό τους συγκριτικά με αυτές που καπνίζουν, σύμφωνα με έρευνα του National Center on Addiction and Substance Abuse at Columbia University in New York.

Παρ’όλο που η ακριβής σχέση ανάμεσα στην αυτοεκτίμηση και στο κάπνισμα παραμένει ακαθόριστη, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο ρόλος των γονιών είναι πολύ σημαντικός. Αν οι γονείς βοηθήσουν το παιδί τους να νιώσει σιγουριά και εμπιστοσύνη από πολύ μικρή ηλικία, τότε μειώνουν τις πιθανότητες να αρχίσει το κάπνισμα.

Οι επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο της Columbia, πραγματοποίησαν πείραμα σε 6,500 νεαρά κορίτσια, ηλικίας 13-18 ετών, επιβάλλοντας τους να αλλάξουν τις συνήθειες τους σχετικά με το τσιγάρο και το ποτό κατά την διάρκεια ενός χρόνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κορίτσια, που σταμάτησαν το κάπνισμα, απόκτησαν αυτοπεποίθηση πέντε φορές μεγαλύτερη από τα κορίτσια που συνέχισαν κανονικά να καπνίζουν.

Αντιθέτως, οι έφηβες που ξεκίνησαν το κάπνισμα κατά την διάρκεια του ενός χρόνου, βίωναν το κατώτατο επίπεδο αυτοεκτίμησης συγκριτικά με όλους τους άλλους έφηβους.

Μπορεί το κάπνισμα, τα τελευταία χρόνια, να παρουσιάζει ύφεση, όμως δυστυχώς τα ποσοστά καπνίσματος στους έφηβους παραμένουν σταθερά και με μια ανοδική τάση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης και αυτοεκτίμησης οδηγεί τα παιδιά σε εξαρτημένες συμπεριφορές, πράγμα που μπορούν να περιορίσουν οι γονείς άμα φροντίσουν για την σωστή ανατροφή των παιδιών τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση