Η χοληστερόλη προειδοποιεί από νωρίς

Οι τιμές της χοληστερόλης προειδοποιούν από την ηλικία των 20 χρόνων για την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Κι αυτό γιατί το 25% του πληθυσμού εμφανίζει τα πρώτα σημάδια σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας στα στεφανιαία αγγεία μεταξύ 10 και 20 χρόνων.

Aπό την ηλικία των 20 χρόνων και μετά, συνεπώς, όλοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση των τιμών της χοληστερόλης, καθώς αυτή αποτελεί βασικό παράγοντα εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου, που είναι αιτία πρόκλησης αιφνίδιων θανάτων σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Αυτή είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις της Διεθνούς Επιστημονικής Διημερίδας, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Α΄Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Ελληνικό Κολέγιο Καρδιολογίας και το αμερικανικό Καρδιολογικό Kέντρο Cleveland Clinic Foundation.

Mιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο δόκτωρ Randall Starling, που είναι μέλος της Επιτροπής Μεταμόσχευσης Καρδιάς του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, εξέφρασε επιφυλάξεις για το μέλλον των μεταμοσχεύσεων καρδιάς.

Οπως τόνισε, αυτές εφαρμόζονται πλέον σε πάρα πολύ βαριές περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας. Οι καρδιοχειρούργοι, συνέχισε, είναι σήμερα πολύ πιο επιλεκτικοί στην επιλογή ασθενών για μεταμόσχευση, εξετάζοντας αυστηρά τη συμβατότητα μεταξύ μοσχεύματος και λήπτη, όπως και όλους τους παράγοντες κινδύνου, που επηρεάζουν μετεγχειρητικά τις πιθανότητες επιβίωσης.

Το μέλλον των μεταμοσχεύσεων καρδιάς, κατέληξε ο ομιλητής, συνδέεται με την εξέλιξη της τεχνητής καρδιάς και με την πρόοδο της Γενετικής. Και όλα αυτά παρά την αύξηση των ποσοστών επιβίωσης των ασθενών, στους οποίους έγινε μεταμόσχευση καρδιάς, χάρη στην ευεργετική δράση σύγχρονων φαρμάκων, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα την απόρριψη του μοσχεύματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση