Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης των Εδαφών

Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο πλήττει σοβαρά τουλάχιστον 100 χώρες (περίπου 3,6 δισεκατομμύρια εκτάρια) ανακοίνωσε η Oργάνωση του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO), με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά της ερημοποίησης, στις 17 Ιουνίου.

Η ημέρα κατά της ερημοποίησης έχει στόχο να θυμίσει σε όλους ότι η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο πρέπει να ενταχθεί στον αγώνα κατά της πείνας και της φτώχειας, υπογράμμισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Δασών της FAO, κ. Χόσνι Ελ-Λακάνι.

Το φαινόμενο αυτό, που μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν η “ασθένεια του πλανήτη”, σύμφωνα με τον ο κ. Ελ-Λακάνι, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη φυτική κάλυψη της καλλιεργημένης γης, των βοσκότοπων και δασικών εκτάσεων, ενώ επιδρά αρνητικά στη βιοποικιλότητα, τη γονιμότητα των εδαφών, του κύκλου του νερού, της απόδοσης των καλλιεργειών και της ζωικής παραγωγής”.

Μια από τις κύριες αιτίες της ερημοποίησης είναι η ολοένα και μεγαλύτερη πίεση που ασκείται στα εδάφη από την ταχεία δημογραφική αύξηση και τη φτώχεια, οι οποίες συχνά συνοδεύονται από την ξηρασία.

Το 1994, η διεθνής κοινότητα υιοθέτησε τη Σύμβαση κατά της ερημοποίησης, η οποία τέθηκε σε ισχύ το Νοέμβριο του 1997. H Οργάνωση παρέχει τεχνική βοήθεια σε εθνικά προγράμματα κατά της ερημοποίησης σε αρκετές χώρες, κυρίως στο Μαλί, την Κίνα, τη Σενεγάλη, την Τουρκία, τη Χιλή, την Κούβα την Υεμένη, το Λίβανο και την Καμπότζη.

Από 5 έως 9 Νοεμβρίου του 2001, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στη Ρώμη για να αξιολογήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε από την παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για τη Διατροφή το 1996, στη Ρώμη, για την εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού. Θα μελετήσουν κυρίως την ανάγκη να λήψης πολιτικών πρωτοβουλιών και τρόπους μείωσης κατά τουλάχιστον στο μισό τον αριθμό, έως το 2015, των υποσιτιζόμενων σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση