Aντηλιακά: η προστασία δεν εξαρτάται από την τιμή

Τα φθηνά αντηλιακά είναι εξίσου αξιόπιστα και αποτελεσματικά με τα επώνυμα και ακριβά, σύμφωνα με έρευνα της ένωσης καταναλωτών (Consumer’s Association) της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία υποστηρίζει ότι τα μη-επώνυμα αντηλιακά προϊόντα μπορεί να κοστίζουν κατά 50% φθηνότερα και παράλληλα να προσφέρουν την ίδια προστασία με τα επώνυμα.

Παράλληλα η ένωση καταναλωτών προσπαθεί να καθιερώσει το συστηματικό έλεγχο των αντηλιακών και την ακριβή καταγραφή του δείκτη προστασίας στις συσκευασίες, με απλό και κατανοητό τρόπο, ούτως ώστε, ανά πάσα στιγμή, ο καταναλωτής να γνωρίζει σε τι βαθμό προστατεύεται από τον ήλιο.

Η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο με ανύπαρκτο ή πολύ χαμηλό δείκτη προστασίας, επιτρέπει τη διείσδυση των επιβλαβών ακτινοβολιών στο δέρμα με αποτέλεσμα να καταστρέφει τα κύτταρα της επιδερμίδας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση ή ακόμα και σε καρκίνο του δέρματος.

Τα αντηλιακά ενεργούν με δύο τρόπους: η σύστασή τους (ψευδάργυρος και διοξείδιο του τιτανίου) αντανακλά τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου, ενώ κάποια άλλα χημικά συστατικά που περιέχουν, απορροφούν την ενέργεια των ηλιακών ακτίνων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα ακτινοβολίας που φτάνει στο δέρμα.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης αντηλιακής προστασίας, τόσο καλύτερη είναι η προφύλαξη. Βέβαια ο έλεγχος των αντηλιακών που γίνεται στα εργαστήρια, δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα αφού υπάρχουν κάποιες τεχνικές διαφορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να βασίζεται κανείς μόνο στη χρήση αντηλιακών, ως μέσο προστασίας, αλλά να τα χρησιμοποιεί σε συνάρτηση με αξεσουάρ που προφυλάσσουν από τον ήλιο, όπως καπέλο, γυαλιά ηλίου, ελαφριά ρούχα και περιορισμένη έκθεση σ’αυτόν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση