Γενετική προσέγγιση της ουλίτιδας, ανοίγει δρόμο για παρασκευή εμβολίου

Η χαρτογράφηση του γονιδιώματος του Porphyromonas gingivalis, βακτηρίου που ενοχοποιείται για την πρόκληση ουλίτιδας και άλλων στοματικών λοιμώξεων στους ενήλικες, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NHI) κατά τη διάρκεια έρευνας που έγινε από το Institute for Genomic Research, του Rockville, σε συνεργασία με το National Institute of Dental and Craniofacial Research, του Forsyth Institute.

Ο υπεύθυνος της έρευνας, Floyd Dewhirst, του Ινστιντούτου Forsyth της Βοστόνης, δηλώνει ότι «Η καταγραφή της αλληλουχίας του βακτηρίου θα βοηθήσει να κατανοήσουμε γρηγορότερα τον τρόπο δράσης του, όσον αφορά την αιτία πρόκλησης της νόσου. Με τον τρόπο αυτό, θα κατασκευαστούν εμβόλια που θα παρεμβαίνουν στις βασικές βιολογικές λειτουργίες των παθογόνων μικροοργανισμών. Επίσης, με τη συλλογή δεδομένων θα συμβάλλουμε στην αξιολόγηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά».

Οι παθήσεις των ούλων συνήθως ξεκινούν ως ουλίτιδες και χαρακτηρίζονται από οιδηματώδη ούλα που αιμορραγούν εύκολα. Αν η ουλίτιδα δεν προσεχθεί έγκαιρα, ίσως ακολουθήσει περιοδοντίτιδα, δηλαδή χρόνια φλεγμονή των ούλων και των ιστών που στηρίζουν τα δόντια. Σε προχωρημένες περιπτώσεις ενδέχεται τα ούλα να υποχωρήσουν, με αποτέλεσμα τα δόντια να χαλαρώνουν και να προκληθεί ιστική απώλεια.

Η διαδικασία πυροδοτείται από τα μικρόβια, μολονότι δεν είναι όλοι οι μικροοργανισμοί του στόματος απαραίτητα επιβλαβείς.

«Στο στόμα κάθε ατόμου βρίσκονται περί τα 500 διαφορετικά είδη μικροοργανισμών, τα περισσότερα από τα οποία δεν προκαλλούν προβλήματα, ο συγκεκριμένος όμως μικροοργανισμός, του οποίου το γονιδίωμά περιλαμβάνει 2,3 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων και έχει 2.500 γονίδια, είναι ένας από τους παθογόνους.

Σύμφωνα με το NHI, 35 περίπου εκατομμύρια Αμερικανοί, πάσχουν από περιοδοντίτιδα. Τα νέα δεδομένα, θα βοηθήσουν τους επιστήμονες στην ανάπτυξη θεραπειών αντιμετώοισης της περιοδοντίτιδας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση