Αντιμέτωποι με την πείνα οι κάτοικοι του Αφγανιστάν

Εκατομμύρια πολίτες του Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας λόγω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων τριάντα χρόνων που πλήττει φέτος τη χώρα. Η πολύ μικρή φετεινή συγκομιδή, σε συνδυασμό με τον αποδεκατισμό των εκτρεφομένων ζώων και των αυξημένων τιμών του σιταριού, έχουν κάνει πολλούς πολίτες να τρέφονται με ακρίδες, τριζόνια και ζωοτροφές, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και την Υπηρεσία Τροφίμων και Υγείας του ΟΗΕ.

Οι δύο αυτοί οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά από την πρόσφατη μηνιαία περιοδεία εκπροσώπων τους στη χώρα, οι οποίοι επισκέφθηκαν 18 από τις 31 επαρχίες του Αφγανιστάν.

“Με δεδομένη τη μεγάλης κλίμακας επισιτιστική κρίση που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν, οι αποστολές του ΟΗΕ προτρέπουν για μια άκρως επείγουσα διεθνή βοήθεια για να καλυφθεί μέρος των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα για να προληφθεί μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή”, αναφέρουν σε κοινή έκθεσή τους οι δύο οργανισμοί.

Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι παρά την επικείμενη διεθνή βοήθεια, πολλοί φτωχοί αγρότες του Αφγανιστάν μπορεί να εξαναγκαστούν να επιστρέψουν στην καλλιέργεια της παπαρούνας όπιου για να φτιάχνουν ηρωίνη, κάτι που έχει απαγορευτεί από τους κυβερνώντες Ταλιμπάν.

Τα προβλήματα επιδεινώνονται λόγω της μεγάλης αύξησης των φτωχών ανθρώπων αλλά και των προσφύγων που μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή σε μια προσπάθεια να βρούν τροφή.

Σε έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι η παραγωγή δημητριακών έχει μειωθεί κατά δύο εκατομμύρια τόνους και ακόμα και η μεγαλύτερη ξένη βοήθεια δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού.

Καταλήγοντας οι ειδικοί των δύο οργανισμών εκτιμούν ότι “πέντε εκατομμύρια πολίτες του Αφγανιστάν δεν έχουν καθόλου ή έχουν πολύ μικρή πρόσβαση σε τροφή και χρειάζονται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια τουλάχιστον μέχρι τη νέα συγκομιδή”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση