Η πολλή σκέψη…βλάπτει το μυαλό

Η πολλή σκέψη μπορεί να εξαντλήσει το μυαλό λόγω της έλλειψης της γλυκόζης από συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στις ΗΠΑ, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Neurobiology of Learning and Memory.

Η έρευνα αυτή, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια, έδειξε ότι σε συγκεκριμένα κύτταρα του εγκεφάλου, που συνδέονται με τη συγκέντρωση και τον προσανατολισμό, τα αποθέματα γλυκόζης μειώθηκαν κατά 30% μετά από άσκηση που περιλάμβανε τη διαδρομή σε ένα λαβύρινθο.

Μάλιστα τα αποθέματα γλυκόζης των εγκεφαλικών κυττάρων, στα ποντίκια μεγάλης ηλικίας μειώθηκαν κατά 48% και η επάνοδος στα φυσιολογικά επίπεδα πήρε περίπου 30 λεπτά.

Η απόδοση των ποντικιών αυτών ήταν πολύ καλύτερη, όταν σε αυτά χορηγήθηκαν ενέσιμες ποσότητες γλυκόζης.

Ανάλογη δράση έχει η γλυκόζη και στα υπόλοιπα θηλαστικά αλλά και στον άνθρωπο, σύμφωνα με τους ερευνητές, οπότε τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό των γευμάτων μαθητών, όπου οι ώρες των γευμάτων θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απόδοση αλλά και τη μαθησιακή τους ικανότητα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση