Παγκόσμιο Διαδίκτυο για το Περιβάλλον

Παγκόσμιο Διαδίκτυο για το ΠεριβάλλονΗ συμβολή του κάθε ατόμου ξεχωριστά στη διαφύλαξη του πλανήτη, των οικοσυστημάτων και του φυσικού του πλούτου, καθώς επίσης και η δημιουργία ενός παγκόσμιου διαδικτύου για το περιβάλλον, είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, της οποίας το θέμα είναι ‘Συνδεθείτε με το Παγκόσμιο Διαδίκτυο της Ζωής’. Η ημέρα αυτή, που γιορτάζεται κάθε χρόνο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στις 5 Ιουνίου, στόχο έχει να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα και επιπλέον να προκαλέσει, να κατευθύνει και να συντονίσει την πολιτική δράση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τηςUNEP (Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών), χρειαζόμαστε περισσότερη γνώση για τα παγκόσμια οικοσυστήματα αλλά και την πολυσύνθετη σχέση του περιβάλλοντος και της εξέλιξης. Από την άλλη μεριά όμως ξέρουμε ήδη αρκετά, για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.

Εχουμε ήδη τα τεχνικά μέσα να σταματήσουμε τις καταστροφικές τάσεις για το περιβάλλον. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι μόνο περισσότερη γνώση και επιστημονική έρευνα, αλλά και νέους πολιτικούς και οικονομικούς στόχους, οι οποίοι θα καθορίσουν το αν η γνώση που προέρχεται από τα εργαστήρια και τις μελέτες θα γίνει πράξη.

Το φετινό θέμα αντανακλά την ανάγκη της σύνδεσης, με κάθε τρόπο, μεταξύ του ανθρώπου και της υπόλοιπης ζωής του πλανήτη. Η σύνδεση αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τεχνολογίας, των παραδοσιακών μέσων αλλά κυρίως μέσω της διασύνδεσης όλου του κόσμου, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί μια από τις καλύτερες ευκαιρίες να οδηγηθεί η διασύνδεση αυτή σε δράση. Γιορτάζεται σ΄ όλο τον κόσμο με πολλαπλές εκδηλώσεις όπως συναυλίες, αγώνες, δενδροφύτευση και καμπάνιες ανακύκλωσης.

Εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιούνται σήμερα και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα πραγματοποιήσει τρεις εκδηλώσεις στη Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά. Το μεσημέρι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ηλίας Ευθυμιόπουλος θα βραβεύσει δέκα επιχειρήσεις, γιατί τα προϊόντα τους σε όλο τον κύκλο της παραγωγής τους, προκαλούν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Στις 2 το μεσημέρι επίσης στη Βίλα Καζούλη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα μη κυβερνητικών οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων για θέματα Περιβάλλοντος, ενώ το βράδυ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μουσική συναυλία από συγκροτήματα από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Εξάλλου, μεμονωμένοι φορείς και Κινήσεις Προστασίας του Περιβάλλοντος έχουν ανακοινώσει εκδηλώσεις, αποκλεισμούς δρόμων και άλλες πράξεις διαμαρτυρίας με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η οποία επισκιάζεται από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στη βορειοανατολική Αττική προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στα λιγοστά εναπομείναντα δάση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση