Το φυλλικό οξύ προστάτης των αγγείων

Το φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, προστατεύοντας το ενδοθήλιο των αγγείων, σύμφωνα με Βρετανική μελέτη του πανεπιστημίου του Birmingham, που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουνίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American College of Cardiology.

Η έρευνα έδειξε ότι ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, που έλαβαν 5mg φυλλικού οξέος, ημερησίως, για μια περίοδο 12 εβδομάδων, παρουσίασαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων καθώς και βελτιωμένη αγγειακή ελαστικότητα, σε σχέση με ασθενείς που δεν λάμβαναν τη βιταμίνη αλλά κάποιο εικονικό φάρμακο (placebo).

Σύμφωνα με την έρευνα, το φυλλικό οξύ, βιταμίνη της ομάδας Β, μπορεί να μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, η οποία έχει συσχετιστεί με καρδιακές παθήσεις.

Ερευνες για την ομοκυστεΐνη, η οποία παράγεται κατά το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλεί οξειδωτική καταστροφή στο ενδοθήλιο των αγγείων.

Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις από μελέτες στις ΗΠΑ, ότι η κατανάλωση δημητριακών, που έχουν εμπλουτιστεί με φυλλικό οξύ (δημητριακά πρωινού, ψωμί, αλεύρι), μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση