Νέες ετικέτες για τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα

Θα εφαρμοστεί η αναγραφή των συστατικών των τροφίμων που είναι πιθανόν να προκαλούν αλλεργικά σοκ, όπως για παράδειγμα το βούτυρο και τα φιστίκια, μετά από ΄συμμαχία’ των εταιρειών τροφίμων και των καταναλωτών στις ΗΠΑ.

Οι νέες ετικέτες θα ενημερώνουν το καταναλωτικό κοινό, με απλά και κατανοητά λόγια, εάν στα προϊόντα που αγοράζουν εμπεριέχονται ένα από τα οκτώ κοινά αλλεργιογόνα. Τα πιο κοινά από αυτά είναι τα φιστίκια, τα αυγά, η σόγια, το σιτάρι, το γάλα, τα οστρακόδερμα και τα μαλάκια, αρκετά ψάρια και ξηροί καρποί.

Σύμφωνα με το National Food Processors Association, τα παραπάνω μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα, των οποίων τα συμπτώματα ποικίλλουν από επιδερμικά εξανθήματα και διάρροια μέχρι αναπνευστικά προβλήματα και αναφυλακτικά σοκ, κατά τα οποία η αρτηριακή πίεση πέφτει δραματικά με μοιραία αποτελέσματα.

Τον περασμένο Απρίλιο το US Food and Drug Administration (FDA), εξέτασε δείγματα από μπισκότα και παγωτά, στα οποία βρέθηκαν μικρές ποσότητες αλλεργιογόνων και δεν αναγράφονταν στις ετικέτες των προϊόντων με αποτέλεσμα να μην ενημερώνονται οι καταναλωτές.

Οι υπεύθυνοι του FDA δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία για τις αλλεργίες από την πρόληψη. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό όταν υπάρχει η ενημέρωση από την πλευρά των εταιρειών τροφίμων για τα περιεχόμενα των προϊόντων τους.

Ηδη στην Αμερική εταιρείες, όπως η Kellogg’s στη νέα σειρά δημητριακών της, έχει ειδικές ετικέτες με την αναγραφή των συστατικών που είναι πιθανό να προκαλούν αλλεργικά σοκ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση