Το μυστήριο της ζωής

Το μυστήριο της ζωήςO ορισμός της ζωής απασχολεί εδώ και χιλιάδες χρόνια τον άνθρωπο. Η αλματώδης εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας τον τελευταίο αιώνα επέτρεψε το σχηματισμό μιας λίστας από χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει κάθε ζωντανός οργανισμός. Σύμφωνα με αυτόν τον κατάλογο, ένας ζωντανός οργανισμός θα πρέπει να έχει γονίδια, ένα συγκεκριμένο επίπεδο πολυπλοκότητας και την ικανότητα να αναπαράγεται και να αναπτύσσεται. Ολα αυτά όμως αμφισβητούνται από το Δρ Bernard Korzeniewski, του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρακοβίας, ο οποίος σε άρθρο που δημοσιεύει στο περιοδικό ‘Journal of Theoretical Biology’ δηλώνει ότι ΄ζωντανό είναι ένα σύστημα που αυτορρυθμίζει την ύπαρξή του κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρείται η ταυτότητά του’.

Ο Πολωνός επιστήμονας υποστηρίζει ότι παρά την τρομακτική ευρύτητα των διαφόρων μορφών ζωής που βρίσκονται στον πλανήτη, οι βασικές αρχές της βιοχημικής κατασκευής και λειτουργίας είναι εκπληκτικά παρόμοιες.

Σύμφωνα με τη θεωρία του, οτιδήποτε δεν είναι σε θέση να αναπαραχθεί και εξαρτάται από άλλους για τη διατήρηση της ταυτότητάς του, δεν είναι ζωντανό. Ετσι, ένα μυρμήγκι εργάτης, δεν θεωρείται ζωντανός οργανισμός, καθώς εξαρτάται απόλυτα από την κοινότητα των μυρμηγκιών προκειμένου να διατηρήσει την ταυτότητά του και να επιβιώσει.

Ωστόσο, η κοινότητα των μυρμηγκιών είναι ένας ζωντανός οργανισμός δεδομένης της δυνατότητάς της να αναπαράγεται και να διατηρείται ως ενότητα. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, η πολυπλοκότητα έχει πάψει να χαρακτηρίζει την ζωή, καθώς και ανόργανα συστήματα, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χαρακτηρίζονται από αυτήν.

Με παρόμοιο τρόπο, οι ιοί, ο καρκίνος και το παρασιτικό DNA είναι ζωντανοί οργανισμοί, καθώς μπορούν και αναπαράγονται και τα χαρακτηριστικά τους περνούν από γενιά σε γενιά.

Οι απόψεις του Πολωνού επιστήμονα, έχουν προκαλέσει σάλο στην επιστημονική και φιλοσοφική κοινότητα. Οπως υποστηρίζει ο φιλόσοφος Mark Bedau, ‘το μυστήριο της ζωής είναι τόσο περίπλοκο, ώστε κανένας δεν είναι σε θέση να ισχυρίζεται ότι το έχει κατανοήσει απόλυτα’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση