Greenpeace: Απειλείται το μορατόριουμ για τα μεταλλαγμένα

Το de facto moratorium για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, που ισχύει εδώ και δύο χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλείται αν οι αρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος δεν εμμείνουν στην αρχική τους στάση και δεν την επαναβεβαιώσουν στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 7-8 Ιουνίου.

Η Ελλάδα, με πρωτοβουλία της οποίας επιβλήθηκε το moratorium, μαζί με τις χώρες που το υποστήριξαν, καλούνται να δώσουν σκληρή μάχη για να αποτρέψουν τη μαζική εισαγωγή και καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας για επικείμενη έγκριση καλλιέργειας του μεταλλαγμένου βαμβακιού δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, γι’ αυτό και η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διευκρινίσει τη στάση της και να υποστηρίξει τη συνέχιση του moratorium.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 1999, οι υπουργοί Περιβάλλοντος των κρατών-μελών της ΕΕ έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πίεζε (και εξακολουθεί να πιέζει) για την αποδοχή των μεταλλαγμένων.

Το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενο στις έντονες ανησυχίες επιστημόνων και καταναλωτών, είχε αποφασίσει να μην εγκρίνει νέες καλλιέργειες μεταλλαγμένων παρά τις θετικές εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρις ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια αυτών των οργανισμών

Της σχετικής πρωτοβουλίας ηγήθηκε ο τότε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Κολιοπάνος. Την ελληνική θέση υποστήριξαν επίσης η Γαλλία, η Ιταλία, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία. Οι ψήφοι των χωρών αυτών συνιστούν κρίσιμη μειοψηφία και είναι αρκετές για να εμποδίσουν την έγκριση νέων καλλιεργειών μεταλλαγμένων φυτών. Η διαδικασία αυτή έγινε γνωστή ως de facto moratorium.

Από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εγκρίσεις νέων μεταλλαγμένων προϊόντων ή καλλιεργειών, γεγονός που έχει δημιουργήσει τεράστιες πιέσεις από την πλευρά των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων αλλά και κυβερνήσεων που προωθούν τα μεταλλαγμένα (πρωτίστως των ΗΠΑ).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση