Εκπληξη της Αποστολοπούλου για τη διακοπή της έρευνας

‘Πληγωμένη σαν Ελληνίδα’ και ‘κατάπληκτη’ ως επιστήμων, δηλώνει η ομογενής ερευνήτρια κ. Βάσω Αποστολοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Austin Research Institute, στην Αυστραλία, από την αιφνίδια διακοπή της έρευνας στην Ελλάδα για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού, που παρασκεύασε το 1993.

Η κ. Αποστολοπούλου, πληροφορήθηκε, πριν μερικές ημέρες, ότι με εισήγηση της Επιστημονικής και Δεοντολογικής Επιτροπής Εγκρίσεως Κλινικών Δοκιμών του ΕΟΦ ο Ογκολόγος, κ. Σταμάτης Βασίλαρος, διέκοψε πρόωρα τις δοκιμές του εμβολίου, που το Ινστιτούτο Austin είχε διαθέσει δωρεάν στην Ελλάδα.

Η επταμελής Επιτροπή επικαλείται ‘ατέλειες του πρωτοκόλλου’ διενέργειας της έρευνας στην Ελλάδα, βασικότερη των οποίων είναι ‘το ανεπαρκές μέγεθος του στατιστικού δείγματος’, δηλαδή ο μικρός αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν στην έρευνα. Ο δε Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε ανακοίνωσή του δηλώνει ‘δικαιωμένος’ για την άποψη που έχει διατυπώσει πριν τρία χρόνια, ‘…ότι επρόκειτο περί μίας ακόμη εκ των πολυαρίθμων ανά την υφήλιο διενεργούμενων μελετών και εις ουδεμία περίπτωση περί εμβολίου’.

Εντωμεταξύ, η πολυάριθμη ομάδα των ερευνητών του Austin Research Institute συνεχίζει τις αναλύσεις αίματος του δείγματος, το κόστος των οποίων ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν φορείς της Ελλάδος, αν το Ινστιτούτο αποφασίσει να προσφύγει στη δικαιοσύνη για την κάλυψη των δαπανών του και την προστασία του κύρους του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση