Η μόλυνση καθυστερεί τη σεξουαλική ωρίμανση των εφήβων

Η μόλυνση καθυστερεί τη σεξουαλική ωρίμανση των εφήβωνΔικαιωμένος θα μπορούσε να αισθανθεί ο Λαζόπουλος και ο εκ Καρδίτσας Μήτσος του, στην αέναη αντιπαράθεση μεταξύ των εφήβων της επαρχίας με τους αντίστοιχους των μεγαλουπόλεων, εάν γνώριζε τα στοιχεία έρευνας που δημοσιεύονται στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, οι έφηβοι που ζουν σε αστικές περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική και περιβαλλοντική ρύπανση, αργούν να ωριμάσουν σεξουαλικά συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Ως αιτία θεωρούνται τα αυξημένα επίπεδα τοξικών ουσιών στο αίμα τους, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο.

Στην έρευνα συμμετείχαν διακόσια παιδιά ηλικίας 17 ετών, από τα οποία τα μισά έμεναν σε βιομηχανικές περιοχές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα αγόρια που ζούσαν σε βιομηχανικά προάστια, είχαν μικρότερους όρχεις και τα κορίτσια της ίδιας περιοχής, μικρότερα στήθη από τα νεαρά άτομα των αγροτικών περιοχών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος, ούρων και ιστών και διάφορους βιολογικούς δείκτες, ουσίες δηλαδή που παράγει ο οργανισμός ως αντίδραση στην μόλυνση.

Τα παιδιά των πόλεων, είχαν αυξημένα επίπεδα τοξικών ουσιών στο αίμα τους και όσα ήταν εκτεθειμένα σε ουσίες, όπως οι κυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, είχαν βιολογικούς δείκτες που προμήνυαν πιθανή βλάβη στο DNA.

“Τα παιδιά είναι ευάλωτα στη ρύπανση και η προστασία τους αποτελεί σοβαρό θέμα στον χώρο της υγείας.” δήλωσε ο Dr. Jans Staessen, ο υπεύθυνος της έρευνας. Κατέληξε δε λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεξετασθούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια για να αποτραπούν βιολογικά αποτελέσματα, τα οποία πιθανώς να είναι προάγγελοι δυσλειτουργιών στην ενήλικη ζωή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση