Αφθώδης, τρελές αγελάδες, διοξίνες: Φαύλος κύκλος

Τα κουφάρια 10.000 βοοειδών που σφαγιάστηκαν εξαιτίας του αφθώδους πυρετού μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια των τρελών αγελάδων, μέσω των υπόγειων υδάτων, την ώρα που αρμόδιοι προειδοποιούν ότι μπορεί να έχει μολυνθεί με διοξίνες το γάλα αγελάδων που έβοσκαν κοντά σε σημεία όπου αποτεφρώθηκαν άρρωστα από τον αφθώδη ζώα.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών συμφώνησε με την αρμόδια Βρετανική Υπηρεσία για το Περιβάλλον ότι οι περιοχές που μπορεί να θάφτηκαν τα ζώα αυτά –ηλικίας άνω των πέντε χρόνων–τα οποία θανατώθηκαν, αλλά δεν αποτεφρώθηκαν είναι συνολικά 55 και ότι η κάθε περίπτωση πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά.

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων της Βρετανίας προειδοποίησε σήμερα τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και τους καταναλωτές ότι το πλήρες γάλα από αγελάδες που έβοσκαν κοντά σε σημεία όπου αποτεφρώθηκαν εκατοντάδες ζώα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να περιέχει διοξίνες.

“Μπορεί να υπάρχει ένας ελαφρά μεγαλύτερος κίνδυνος γι’ αυτούς που καταναλώνουν πλήρες γάλα και προϊόντα από πλήρες γάλα από αγελάδες που ζουν σε περιοχές ακτίνας μικρότερης των δύο χιλιομέτρων από τις εστίες όπου αποτεφρώθηκαν τα ζώα”, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Επίσης στην ανακοίνωση τονίζεται πως ειδικοί της υπηρεσίας επανεξετάζουν τα αποτελέσματα ελέγχων που έγιναν στο γάλα και στα γαλακτοκομικά, αλλά και στο έδαφος και τη βλάστηση κοντά σε κάθε πυρά.

Πάντως, ο πρόεδρος της υπηρεσίας, Σερ Τζον Κρεμπς δήλωσε πως η ανακοίνωση αυτή πρέπει να θεωρηθεί ως προληπτική συμβουλή προς ένα πολύ μικρό αριθμό καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση