ΕΟΦ: Προσοχή στη χρήση του χαπιού για τη διακοπή του καπνίσματος

Επικίνδυνες παρενέργειες μπορεί να έχει σε σπάνιες περιπτώσεις το αντικαταθλιπτικό φάρμακο “ZYBAN” το οποίο πήρε έγκριση για να χορηγείται και ως βοηθητικό στη διακοπή του καπνίσματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης σπασμών σε κάποιους ασθενείς μετά από τη χρήση του.

Με δεδομένο ότι το φάρμακο μπορεί πλέον να χορηγείται σε μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων, καθώς πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν για να κόψουν το κάπνισμα, ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι σε γενικές γραμμές το φάρμακο είναι καλά ανεκτό, αλλά φαίνεται ότι επηρεάζει σε ορισμένες περιπτώσεις το κεντρικό σύστημα και αρχικά είχαν περιγραφεί στις παρενέργειές του η αϋπνία, ο τρόμος, η ζάλη, η κατάθλιψη αλλά και ο κνησμός στο δέρμα.

Σε ορισμένες, πιο σπάνιες περιπτώσεις, φάνηκε τώρα ότι το φάρμακο προκαλεί πόνο στο θώρακα και αύξηση της πίεσης. Ομως, το πιο σημαντικό είναι η εμφάνιση σπασμών, σε ποσοστό βέβαια πολύ μικρό 0,1%.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν περιγραφεί μέχρι στιγμής 74 περιπτώσεις εμφάνισης σπασμών στους χρήστες του φαρμάκου, ενώ σε 18 περιπτώσεις οι σπασμοί αυτοί οδήγησαν σε θάνατο.

Παρ’ όλα αυτά επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει άμεσα συσχέτιση των θανάτων αυτών με το φάρμακο, καθώς πολλοί από τους ασθενείς που πέθαναν είχαν και άλλες παθήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να σχετίζονται με το μοιραίο.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι παρενέργειες του φαρμάκου εμφανίζονται κυρίως σε ανθρώπους που κάνουν κατάχρηση ή αυξημένη χρήση του και γι’ αυτό τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 300 ml ημερησίως.

Ο Οργανισμός Φαρμάκων καλεί όσους έχουν ιστορικό επιληπτικών σπασμών, όσους πάσχουν από βουλιμία ή νευρογενή ανορεξία και σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα ηπατοπάθειας να διακόψουν το φάρμακο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν άνθρωποι που συνεχίζουν να παίρνουν μαζί με το φάρμακο αυτό και άλλα ψυχοφάρμακα και αντικαταθλιπτικά.

Εαν παρουσιαστεί έστω και μία φορά σπασμός, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει άμεσα να διακόψει τη χορήγηση φαρμάκου και να απευθυνθεί στον γιατρό του.
Τέλος, επισημαίνεται ότι το φάρμακο δεν έχει καμία σχέση με τις τσίχλες νικοτίνης, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να μασώνται αλλά να καταπίνονται τα χάπια, σύμφωνα και με τις οδηγίες του γιατρού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση