ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι επιπλοκή της εκκολπωμάτωσης και αφορά τη φλεγμονώδη κατάσταση που προκύπτει από τη ρήξη εκκολπώματος (σακκοειδούς προσεκβολής του βλεννογόνου του παχέος εντέρου).

Παθογένεια

Αύξηση της ενδοαυλικής πίεσης στο παχύ έντερο, μπορεί να προκαλέσει ρήξη ή μικρορήξη εκκολπώματος. Το αποτέλεσμα της ρήξης αυτής είναι η εκκολπωματίτιδα. Οταν η ρήξη είναι μικρή, περιχαρακώνεται από τους γύρω ιστούς, ή το τοίχωμα του εντέρου και έτσι έχουμε μόνο τοπική φλεγμονή. Οταν όμως η ρήξη είναι μεγάλη, ακολουθεί μόλυνση της περιτοναϊκής κοιλότητας από το περιεχόμενο του εντέρου, με αποτέλεσμα γενικευμένη περιτονίτιδα ή το σχηματισμό αποστήματος.

Το απόστημα μπορεί: α) να υποστρέψει με τη χρήση αντιβιοτικών, β) να περιχαρακωθεί, γ) να σπασει στον αυλό του εντέρου, δ) να σπάσει στην κοιλιά (περιτοναϊκή κοιλότητα), με αποτέλεσμα περιτονίτιδα, ε) να σπάσει σε γειτονικά όργανα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία συριγγίων.

Οταν η ρήξη περιχαρακώνεται και απομονώνεται από τον αυλό του εντέρου λέγεται ‘μη επικοινωνούσα εκκολπωματίτιδα’.

Το 10-20% των ανθρώπων με εκκολπώματα θα πάθουν κάποια στιγμή της ζωής τους εκκολπωματίτιδα.

Πρόληψη

Ισοροπημένη δίαιτα, με τροφές πλούσιες σε υπόλειμμα (φυτικές ίνες), ώστε να αποφεύγεται η αύξηση της ενδοαυλικής πίεσης στο έντερο.

Κλινική εικόνα

– Πόνος, συνεχής ή κωλικοειδής στο αριστερό κάτω πλάγιο της κοιλιάς
– Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
– Πυρετός, ρίγη
– Ναυτία, έμετος
– Αίμα στα κόπρανα
– Αποβολή αερίων μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο
Ορισμένες φορές, μπορεί ο ασθενής να είναι ασυμπτωματικός και η διάγνωση να γίνει λόγω εμφάνισης κάποιας επιπλοκής, όπως απόστημα, συρίγγιο ή περιτονίτιδα.

Διάγνωση

– Απλή ακτινογραφία κοιλίας.
– Αξονική τομογραφία κοιλίας.
– Βαριούχος υποκλυσμός αντενδείκνυται, ενώ χρησιμοποίηση υδατοδιαλυτών σκιαγραφικών υπό χαμηλή πίεση, θεωρείται ασφαλής.
– Η κολοσκόπηση ή η σιγμοειδοσκόπηση αποφεύγονται στην οξεία φάση, ενώ είναι χρήσιμες αργότερα, για τη διάγνωση και εντόπιση τυχόν στενώσων λόγω ανώμαλης επούλωσης.
– Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει κατά την ψηλάφηση επώδυνη μάζα στο αριστερό κατώτερο πλάγιο της κοιλιάς, ή και αίμα κατα τη δακτυλική εξέταση (αίμα στο ορθό).

Αντιμετώπιση

– Κατά την οξεία φάση μπορεί να χρειαστεί αντιμετώπιση του ασθενή στο νοσοκομείο, με ρινογαστρικό σωλήνα, διακοπή της σίτισης από το στόμα και χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών ενδοφλέβια. Μετά την οξεία φάση, η θεραπεία συνεχίζεται με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και με φάρμακα που αυξάνουν τον όγκο του περιεχομένου του εντέρου.

– Χειρουργική αντιμετώπιση.
Το 25% των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο με εκκολπωματίτιδα χειρουργούνται: σε περίπτωση γενικευμένης περιτονίτιδας, ή αν ο πυρετός, ο πόνος, η μάζα και η λευκοκυττάρωση δεν υποχωρήσουν σε 3-4 ημέρες παρά τη συντηρητική αγωγή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση