Γονιδιακά τεστ θα αποκαλύπτουν προδιάθεση για επικίνδυνες ασθένειες

Αξιόπιστα γονιδιακά τεστ για τις πιο σοβαρές ασθένειες που ταλαιπωρούν το σύγχρονο άνθρωπο εκτιμούν οι επιστήμονες ότι θα έχουν στα χέρια τους μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ετσι, θα μπορούν να “αναγνωρίζονται” εύκολα οι άνθρωποι που κινδυνεύουν εξαιτίας των γονιδίων τους από κάποιες ασθένειες και αλλάζοντας τον τρόπο ζωής τους και με την συχνή παρακολούθηση των γιατρών θα μπορούν να διαγνώσουν ή και να προλάβουν τις ασθένειες αυτές, πριν καν εμφανιστούν.

Την αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη έκανε σήμερα στην Αθήνα ένας από τους κορυφαίους χαρτογράφους του ανθρώπινου DNA o Ελληνας ερευνητής κ. Α. Πατρινός ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αμερική. Ο κ. Πατρινός εξήγησε ότι ήδη υπάρχουν κάποια αξιόπιστα τεστ για τον καρκίνο του μαστού και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη συνεχή μελέτη του DNA καθώς πλέον έχει χαρτογραφηθεί πλήρως θα καταφέρουν οι επιστήμονες άμεσα να προσδιορίζουν το μελλοντικό κίνδυνο για ασθένειες όπως ο καρκίνος, Αλτσχάιμερ, καρδιοπάθειες κ.α..

Τα γονίδια μας, εξήγησε ο κ. Πατρινός, είναι λιγότερα από όσα αρχικά πίστευαν οι επιστήμονες. Μόνο 25.000 όσα δηλαδή έχει ένα σκουλήκι ή μία μύγα. Αυτό δεν είναι υποτιμητικό για τον άνθρωπο αλλά δεν είναι και λόγος να υπεραισιοδοξούμε, καθώς η πολύπλοκη σύνθεση των γονιδίων είναι αυτή που κάνει δύσκολο το έργο των επιστημόνων όσον αφορά την παρασκευή νέων γονιδιακών φαρμάκων για τις ανίατες ασθένειες στο άμεσο μέλλον.

Θα χρειαστούν δεκαετίες εξήγησε ο κ. Πατρινός έως ότου τα φάρμακα αυτά να μπορούν να προφέρουν πλήρη ίαση σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και άλλα σοβαρά νοσήματα. Ωστόσο, η επιστήμη αισιοδοξεί τόνισε, καθώς η μοριακή ιατρική που βασίζεται στα γονίδια άρχισε ήδη να δίνει καρπούς.

Ο κ. Πατρινός, συνέστησε σε όλους μας να ακολουθούμε μια πιο υγιεινή ζωή, καθώς τα γονίδια από μόνα τους δεν ευθύνονται για όλες τις ασθένειες. Συχνά στην εμφάνισή τους συμβάλλει τόσο ο ψυχισμός μας όσο και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση