Ευθύνες στο Γαλλικό κράτος για την κρίση των τρελών αγελάδων

Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης των ‘τρελών αγελάδων’, από το 1988 ως το 2000, το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας αναζητούσε διαρκώς τρόπους να εμποδίσει ή να καθυστερήσει τη λήψη μέτρων προστασίας, τονίζεται σε έκθεση της Γαλλικής γερουσίας.

Από το 1988 και μετά, τονίζεται στην έκθεση, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας αρνήθηκαν να λάβουν αποφάσεις που θα είχαν επιπτώσεις στην
ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών τροφίμων. Κι αυτό, παρά την αντίθετη
γνώμη του Υπουργείου Υγείας.

Η έκθεση αποδεικνύει ότι αυτό που οδήγησε στην καταστροφή ήταν η διαρκής συμπαιγνία του υπουργείου Γεωργίας και του συνόλου των αγροτικών συμφερόντων. Σήμερα, η κοινή γνώμη έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στα τρόφιμα που αγοράζει, και ο αγροτικός κόσμος έχει βυθιστεί με τη σειρά του σε μια σοβαρή κρίση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Mond, πρέπει να αναθεωρηθούν όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διατροφή, και να δοθεί ο πρώτος λόγους στους ειδικούς. Πρέπει επίσης να επανεξεταστούν οι στόχοι και οι δομές του υπουργείου Γεωργίας, αφού η βασική του φιλοσοφία (η εξασφάλιση αυτάρκειας και η προσφορά τροφής σε χαμηλή τιμή) δεν είναι πλέον επαρκής στις σύγχρονες συνθήκες.

Αυτό που σίγουρα αγνόησαν τα τελευταία χρόνια οι πάντες, τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι η δημόσια υγεία. Από την υπόθεση του μολυσμένου αίματος μέχρι την κρίση των τρελλών αγελάδων, σημειώνει η εφημερίδα «Λιμπερασιόν›, θα έλεγε κανείς ότι η ιστορία έχει παραμείνει ακίνητη, με τους ίδιους πρωταγωνιστές και τα ίδια σφάλματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση