Θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση των μεταβολικών νόσων των οστών

Νέα όπλα στην μάχη κατά της οστεοπόρωσης – ασθένεια που πλήττει 1 στις 3 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση – έχουν πλέον στα χέρια τους οι επιστήμονες. Διαγνωστικές μέθοδοι όπως η περιφερική ποσοτική υπολογιστική τομογραφία και η χρήση νεώτερων βιοχημικών δεικτών (διάφορα θραύσματα του μορίου του κολλαγόνου), παρέχουν καλύτερη εκτίμηση της ποιότητας του οστού και του ρυθμού ανακατασκευής του αντίστοιχα.

Στα μεταβολικά νοσήματα των οστών (από τα οποία πολύ κοινότερο είναι η οστεοπόρωση) ανήκουν και η οστεομαλάκυνση, ο υπερπαραθυρεοειδισμός, η νεφρική οστεοδυστροφία, η παραμορφωτική οστείτιδα (νόσος του Paget) αλλά ακόμη και η μεταστατική νόσος των οστών, αφού και σε αυτή την περίπτωση διαταράσσεται ο οστικός μεταβολισμός.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 30-40% των γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών θα παρουσιάσουν στη ζωή τους κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50% για τις γυναίκες άνω των 80 ετών, ενώ ένας στους 6 άνδρες (ποσοστό 17%) ηλικίας άνω των 65 ετών θα υποστεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα.

Τα μεταβολικά νοσήματα των οστών αποτέλεσαν το αντικείμενο του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ρέθυμνο.

Σε σχετικό δελτίο τύπου που μας απεστάλη σχετικά με τις εργασίες του συνεδρίου αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΕΜΜΟ και της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας – Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτρη Χατζηδάκη, τα μεταβολικά νοσήματα των οστών περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα διαταραχών της φυσιολογίας των αλάτων του σκελετού.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο βαθμός της διαταραχής ποικίλει ανάλογα με τη φύση του νοσήματος. Για παράδειγμα, στην οστεομαλάκυνση και στην οστεοπόρωση μειώνεται η περιεκτικότητα του σκελετού σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα τα οστά να υστερούν σε μηχανική αντοχή και να γίνονται επιρρεπή σε κατάγματα.

Στον Ελληνικό χώρο, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης, “θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στο φάσμα των μεταβολικών παθήσεων των οστών κατέχει η οστεοπόρωση αφού με εξαίρεση τις μεταστάσεις στον σκελετό από νεοπλάσματα άλλων οργάνων, τα άλλα μεταβολικά νοσήματα των οστών είναι ευτυχώς σπανιότερα”.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο συνέδριο στους μηχανισμούς δράσης των οιστρογόνων στα οστικά κύτταρα ενώ συζητήθηκαν οι σύγχρονες αιτίες τις οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Μεσογειακή Αναιμία και η έλλειψη αυξητικής ορμόνης “ενοχοποιούνται” σε αρκετές περιπτώσεις για την εκδήλωση οστεοπόρωσης. Επιπρόσθετα, οστεοπόρωση μπορεί να προκληθεί και από την χορήγηση κάποιων φαρμάκων, όπως τα κορτικοειδή, τα αντιεπιληπτικά και τα διάφορα ανοσοκατασταλτικά.

Ενδιαφέρουσα αναφορά έγινε σχετικά με την χορήγηση του ασβεστίου στο πλαίσιο τόσο της προληπτικής όσο και της θεραπευτικής αγωγής της οστεοπόρωσης και διευκρινίστηκαν διάφορα σημεία όπως η δράση του στην υπέρταση, αν πρέπει να χορηγείται όταν υπάρχουν αποτιτανώσεις στα αγγεία, λίθοι στα νεφρά ή την χολή καθώς και η κατάλληλη δοσολογία και τρόπος χορήγησης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση