Ο παιδικός πονοκέφαλος προάγγελος κακής υγείας

Τα παιδιά τα οποία πάσχουν από συχνούς πονοκεφάλους είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα υγείας στην ενήλικο ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων και των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μεγάλης μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο τρέχον τεύχος του British Medical Journal.

Η έρευνα, η οποία διήρκεσε πολλά χρόνια, συμμετείχαν 11.000 παιδιά, που εξετάστηκαν στις ηλικίες των 7, 11, 16, 23 και 33 και ήταν τμήμα μεγάλης εθνικής μελέτης που αφορούσε την ανάπτυξη των παιδιών.

Στην ηλικία των 33 ετών, περίπου το 10% των ατόμων που είχαν αναφέρει συχνούς πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, παρουσίασαν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: επίμονους πονοκεφάλους, πόνους στα μάτια, γαστρεντερικές διαταραχές, ταχυκαρδίες και ρευματοπάθειες.

Είχαν σημαντικά αυξημένη νοσηρότητα και παρουσίαζαν, εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, δυσχερή ένταξη στον κοινωνικό περίγυρο. Το φαινόμενο αυτό ήταν πιο έντονο στις γυναίκες και σε άτομα που προέρχονταν από τις χαμηλές κοινωνικές τάξεις.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Δρ Paul Fearon, ‘η έρευνα δείχνει την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής σε εκείνα τα παιδιά που παρουσιάζουν συχνούς πονοκεφάλους, με την προοπτική, η μείωση της συχνότητας αυτών των πονοκεφάλων, να βελτιώσει την μετέπειτα ποιότητα της ζωής τους’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση