Το περπάτημα προστατεύει από την απώλεια της μνήμης

Οι γυναίκες που συνδυάζουν τακτικό περπάτημα και ελαφρά σωματική άσκηση διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν απώλεια μνήμης ή άλλη εξασθένιση της νοητικής λειτουργίας, που μπορεί να επέρχεται με την πάροδο της ηλικίας, επισημαίνει αμερικανική μελέτη.

Η μελέτη, τα πορίσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια, έγινε σε δείγμα 6.000 γυναικών ηλικίας 65 ετών και άνω. Στην πρώτη φάση της έρευνας, ζητήθηκε από τις γυναίκες να συμπληρώσουν ένα τεστ, ώστε να ελεγχθεί η γνωστική τους λειτουργία.

Το ίδιο τεστ τους δόθηκε και μετά από οκτώ χρόνια για να εξετάσει την προσοχή τους και ιδιαίτερα την ικανότητα να επικεντρώνουν την προσοχή σε μια πληροφορία, καθώς και την ικανότητα να συνδυάζουν ταυτόχρονα σχεδιασμό και συντονισμό, όπως είναι η οδήγηση του αυτοκινήτου. Οι γυναίκες είχαν χωριστεί σε τέσσερις ομάδες, σύμφωνα με το πόσο πολύ βάδιζαν και πόσες θερμίδες έκαιγαν.

Οι γυναίκες που γυμνάζονταν περισσότερο είχαν κατά μέσο τη μικρότερη εξασθένιση νοητικής λειτουργίας. Η σχέση αυτή δεν άλλαξε και μετά από οκτώ χρόνια, όταν στο τεστ είχαν περιληφθεί και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο μόρφωσης, το κάπνισμα και προβλήματα υγείας.

“Λίγη γυμναστική κάνει καλό. Περισσότερη κάνει πολύ καλό. Αντίθετα η επίπονη σωματική άσκηση, όπως ο μαραθώνιος, δεν βοηθά”, τόνισε η νευρολόγος κ. Κ. Γιάφε, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση