Αισιοδοξία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί στην έρευνα για την σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως επίσης και στη γενετική και τη βιοτεχνολογία των φαρμάκων, έδωσε την δυνατότητα στους ασθενείς που πάσχουν από αυτήν τη νόσο, να ζουν πολύ καλύτερα από ότι την περασμένη δεκαετία και να ελπίζουν περισσότερο παρά ποτέ στην εύρεση της οριστικής θεραπείας.

Αυτή η αισιόδοξη διαπίστωση ήταν ένα από τα κυριότερα συμπεράσματα του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, που είχε ως κύριο στόχο την ενημέρωση των ασθενών, των συγγενών τους και του κοινού για τη ΣΚΠ, τις εγκεκριμένες θεραπευτικές αγωγές και τις τεχνικές αποκατάστασης σε κάθε στάδιο της νόσου.

Μερικά από τα συμπεράσματα του συνεδρίου ήταν:

-Οι εγκεκριμένες φαρμακευτικές θεραπευτικές αγωγές για τη ΣΚΠ είναι σήμερα κυρίως οι ιντερφερόνες, που ενώ δεν προσφέρουν θεραπεία , καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου. Η φαρμακευτική αγωγή καλύπτει μόνο το 30% της καλής πορείας ενός άτομου με σκλήρυνση κατά πλάκας.

-Μέχρι την εύρεση της οριστικής θεραπείας το υπόλοιπο 70% της αντιμετώπισης εξαρτάται από τον ασθενή, εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα Κέντρα Αποκατάστασης.

– Αναπτύχθηκε η ανάγκη κοινωνικής επανένταξης των ασθενών, κάτι το οποίο λόγω της εξέλιξης της νόσου δεν είναι στατικό, αλλά εξελίσσεται και διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο, λόγω της φύσεως της νόσου όπου μέσα στους περίπου 10000 πάσχοντες δεν υπάρχουν δυο όμοιες περιπτώσεις.

– Πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι ακόμη και επί απουσίας έντονης συμπτωματολογίας, ο ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας xρειάζεται τη λεπτότητα, την κατανόηση και το σεβασμό της οικογένειας και του εργασιακού του περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση