Oι πτώσεις πρώτη αιτία τραυματισμού των παιδιών

Η πτώση από κάποιο ύψος είναι η πρώτη αιτία παιδικού τραυματισμού και ο κίνδυνος, τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει, πολλαπλασιάζεται. Αυτό είναι το συμπέρασμα της αρμόδιας επιτροπής της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε και μια σειρά από οδηγίες για την πρόληψη αυτού του είδους των ατυχημάτων.

Τα ανοιχτά παράθυρα, οι καρέκλες ή οι σκάλες στο μπαλκόνι και οι ταράτσες είναι παράγοντες, που όταν συνδυάζονται με την έμφυτη παιδική περιέργεια, συνιστούν κίνδυνο. Τα παιδιά σκαρφαλώνουν, τα παιδιά ανεβαίνουν, τα παιδιά ψάχνουν. Η μετατροπή της ταράτσας ή του μπαλκονιού σε παιδότοπο προϋποθέτει και τη συνεχή επιτήρηση από κάποιον ενήλικα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, τα αγόρια παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο από τα κορίτσια να τραυματιστούν από κάποια πτώση. Ακόμη, πτώση από ύψος πάνω από το δεύτερο όροφο κάποιας πολυκατοικίας, είναι πολύ πιθανό να καταλήξει στο σοβαρό τραυματισμό ή και στο θάνατο του παιδιού.

Τα περισσότερα από τα ατυχήματα αυτού του είδους μπορούν να προληφθούν. Για τον σκοπό αυτό, οι Αμερικανοί εξέδωσαν τις ακόλουθες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς, προκειμένου να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τραυματισμό.

Θα πρέπει στα κάγκελα του μπαλκονιού να τοποθετηθούν προστατευτικοί φραγμοί, το ύψος των οποίων θα πρέπει να υπερβαίνει τα 60 εκατοστά, πάνω από το ανώτερο ύψος του κάγκελου.

Τα τζάμια των παραθύρων θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ειδικές κλειδαριές και να είναι άθραυστα, έτσι ώστε να είναι αδύνατον για κάποιο παιδί να ανοίξει το παράθυρο ή να σπάσει το τζάμι.

Οι γονείς θα πρέπει να παρατηρούν από κοντά τα παιδιά τους όταν παίζουν στο μπαλκόνι και να αποφεύγουν να τοποθετούν έπιπλα, πάνω στα οποία τα παιδιά θα μπορούν να σκαρφαλώνουν και να κοιτούν κάτω.

Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν και να ενθαρρύνονται να παίζουν σε ανοικτούς χώρους και πάντα υπό επιτήρηση.

Μάλιστα, όπως προτείνει η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, καλό θα είναι στη βάση των κτιρίων να φυτεύεται γρασίδι σε μαλακό χώμα, έτσι να μειώνεται η επίδραση του πεσίματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση