Ορμόνη υπεύθυνη για το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Οι έντονες διαταραχές που παρουσιάζονται σε αρκετές γυναίκες πριν από την εμφάνιση της περιόδου τους, είναι πιθανό να έχουν ορμονικό υπόβαθρο και να οφείλονται στα επίπεδα της ορμόνης αλλοπρεγνανολόνης. Αυτό το συμπέρασμα έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και δημοσιεύονται στο τρέχον τεύχος του ‘Biological Psychiatry’.

Είναι γνωστό, ότι πολλές γυναίκες, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του κύκλου τους, παρουσιάζουν διαταραχές στη διάθεση και συμπτώματα όπως φουσκώματα στην κοιλιά και στο στήθος.

Ωστόσο, σε ένα ποσοστό 5-8% των γυναικών, το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται με τέτοια σοβαρότητα, ώστε οι επιστήμονες μιλούν πλέον για ‘προεμμηνορυσιακή δυσφορική διαταραχή’. Τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα, ώστε η γυναίκα δεν μπορεί να λειτουργήσει στην καθημερινότητά της και η ένταση, ο εκνευρισμός και το άγχος την αποσυντονίζουν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες με τη σοβαρότερη συμπτωματολογία βρέθηκε να έχουν υψηλότερα επίπεδα αλλοπρεγνανολόνης, μιας ορμόνης που αποτελεί προϊόν της προγεστερόνης. Ωστόσο, σε καταστάσεις στρες, τα επίπεδα της ορμόνης σε αυτές τις γυναίκες ήταν χαμηλότερα από ότι στις φυσιολογικές γυναίκες.

‘Η αλλοπρεγνανολόνη φαίνεται ότι έχει πολύ ισχυρή δράση στους υποδοχείς που καθορίζουν το άγχος και την διάθεση’ επισημαίνει η Δρ Susan S. Girdler, βασική ερευνήτρια, η οποία καταλήγει ‘η μελέτη ανοίγει το δρόμο για περισσότερη έρευνα πάνω στην προγεστερόνη και στους μεταβολίτες της’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση