Oχι στην υπερβολική κατανάλωση χυμών από τα παιδιά

Oι εμπλουτισμένοι σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία χυμοί φρούτων, όταν χορηγούνται σε μεγάλες ποσότητες στα μικρά παιδιά, μπορούν να προκαλέσουν, σε μακροχρόνια βάση, προβλήματα στην υγεία τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας και δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του έγκυρου ‘Pediatrics’.

Συγκεκριμένα, προβλήματα όπως η εμφάνιση τερηδόνας, παιδικής παχυσαρκίας, διάρροιας και κοιλιακών πόνων, συνοδεύουν αρκετά συχνά την υπερκατανάλωση φρουτοχυμών.

Οταν μάλιστα οι συγκεκριμένοι χυμοί, δίνονται σε τέτοιες ποσότητες ώστε να υποκαθιστούν το βρεφικό γάλα, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι η εμφάνιση υποσιτισμού στα βρέφη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιτροπής που δημιουργήθηκε για να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα, οι φρουτοχυμοί δεν περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, λίπους, φυτικών ινών και βιταμινών άλλων από τη βιταμίνη C.

Ακόμη και εάν είναι εμπλουτισμένοι σε ασβέστιο, δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν το γάλα. Εχουν πιο μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γεγονός που συντελεί στην παχυσαρκία και στην εμφάνιση τερηδόνας.

Ακόμη μη παστεριωμένοι χυμοί είναι δυνατόν να περιέχουν βακτηρίδια, τα οποία μπορεί να βλάψουν την υγεία του παιδιού.

Αυτές οι οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας ήρθαν ως αποτέλεσμα της επιδημιολογικής διαπίστωσης ότι, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, αν και αποτελούν το 18% του πληθυσμού στις ΗΠΑ, καταναλώνουν το 28% των συνολικών χυμών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση