Γυμναστική και σωστή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Μισή ώρα σωματικής άσκησης την ημέρα και η υιοθέτηση μίας πιο υγιεινής διατροφής, επιβραδύνουν την εμφάνιση διαβήτη στους ενήλικες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στην “Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας”.

Η έρευνα, υπό το Δρ Γ. Τουομιλέχτο του εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Ελσίνκι, στη Φινλανδία, έγινε σε δείγμα 523 εθελοντών που ήταν υπέρβαροι. Στους εθελοντές ζητήθηκε να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν πέντε στόχους: να περιορίσουν το βάρος τους κατά τουλάχιστον 5%, να μειώσουν τα λιπαρά στο φαγητό τους, να ελαττώσουν τα κεκορεσμένα λίπη, ν’ αυξήσουν την κατανάλωση ινών στη διατροφή τους και να αθλούνται τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως. Οι μισοί εθελοντές καθοδηγούνταν σε τακτά διαστήματα από διατροφολόγο.

Παρότι ο μέσος όρος απώλειας βάρους στην ομάδα ήταν υπό την επίβλεψη διατροφολόγου ήταν λιγότερο από πέντε κιλά, η επίδραση των αλλαγών αυτών στον τρόπο ζωής όσον αφορά τη συχνότητα του διαβήτη ήταν σημαντική.

Ο κίνδυνος για διαβήτη μειώθηκε κατά 58% στην ομάδα παρέμβασης, ενώ διαβήτης δεν εμφανίστηκε στους εθελοντές που πέτυχαν τουλάχιστον τους τέσσερις στόχους. Η επίτευξη, ωστόσο, έστω και λίγων στόχων, όπως η καθημερινή σωματική άσκηση, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.

Ο διαβήτης, χρόνια νόσος που δεν θεραπεύεται, προκαλείται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ινσουλίνη ή δεν τη χρησιμοποιεί φυσιολογικά. Η αιτία της ασθένειας παραμένει άγνωστη. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όμως, όπως η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης συμβάλλουν στην ανάπτυξη του διαβήτη.

Εβδομη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο διαβήτης ταλαιπωρεί 15,7 εκατομμύρια Αμερικανούς ή το 5,9% του πληθυσμού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση για το Διαβήτη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση