H μονογαμία είναι θηλυκού γένους

H μονογαμία είναι θηλυκού γένουςΕίμαστε ή δεν είμαστε μονογαμικοί; Η ισόβια δέσμευση με έναν συγκεκριμένο σύντροφο αποτελεί ίδιον του ανθρώπου ή απλά είναι ένα κοινωνικό ‘πρέπει’, του οποίου οι ρίζες χάνονται μέσα στις θρησκευτικές και κοινωνικές επιτάσεις στα βάθη των αιώνων; Οι άνδρες έχουν την ίδια προδιάθεση με τις γυναίκες στα θέματα που άπτονται της συζυγικής πίστης και της συμπεριφοράς μέσα στην οικογένεια; Η απάντηση σύμφωνα με Σουηδούς και Ολλανδούς ερευνητές είναι σαφής: η εμφάνιση της μονογαμίας οφείλεται αποκλειστικά στις γυναίκες. Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύεται στο τεύχος του ‘Animal Behaviour’, η μονογαμία ξεκίνησε από την ανάγκη των γυναικών για ασφάλεια και σταθερότητα. Αντίθετα, οι άνδρες είναι προορισμένοι από τη φύση να αναζητούν τη διαρκή ερωτική επαφή, με στόχο τη γονιμοποίηση.

Στον άνθρωπο, όπως και σε μερικά είδη πουλιών και θαλασσίων θηλαστικών, το αρσενικό δεν είναι σε θέση πλέον να ξεχωρίσει τις γόνιμες ημέρες του συντρόφου του. Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι το θηλυκό έχει καλύψει τα οπτικά και τα χημικά εκείνα σημάδια, που αποκαλύπτουν αυτές τις ημέρες. Ταυτόχρονα, προσφέροντας στο αρσενικό τη δυνατότητα ερωτικής συνεύρεσης καθ’ όλην τη διάρκεια του μήνα, αναστέλλει την επιθυμία του για εξεύρεση νέου συντρόφου.

Οι κύριοι ερευνητές Magnus Enquist και Miguel Girones, από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το Οικολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας, αντίστοιχα, προκειμένου να ελέγξουν την παραπάνω θεωρία, δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι σε συγκεκριμένες συνθήκες, η μονογαμία είναι η πρώτη επιλογή. Μάλιστα, ακόμη και σε κοινωνίες όπου η θρησκεία ή η παράδοση ευνοεί την πολυγαμία, όταν η γυναίκα καλύψει τις γόνιμες ημέρες της, ο άνδρας τείνει να δημιουργήσει μακροχρόνιες σταθερές σχέσεις.

Στα περισσότερα είδη ζώων, τα θηλυκά κάνουν σεξ μόνον τις ημέρες που είναι γόνιμα. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη διαφύλαξης της ενέργειας και τον κίνδυνο μόλυνσης που εμπεριέχεται σε κάθε σεξουαλική επαφή.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα αρσενικά ζώα μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν ποιο θηλυκό ζώο είναι γόνιμο και ποιο όχι και με αυτόν τον τρόπο, προσεγγίζουν αυτό που είναι πιθανό να γονιμοποιηθεί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα αρσενικά δεν εμπλέκονται στο μεγάλωμα των παιδιών τους, έχοντας ως στρατηγική, να μένουν με το θηλυκό, μόνον κατά την περίοδο που αυτό είναι γόνιμο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση