Οι γυναίκες το ίδιο σκληρές με τους άνδρες

Οι γυναίκες, αν και εμφανίζουν πιο συχνά κατάθλιψη, δεν εκτίθενται σε πιο πολύ άγχος στην ζωή τους από τους άνδρες και δεν παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς αυτό το άγχος. Αυτό είναι το συμπέρασμα μεγάλης έρευνας που έγινε από το Ιδρυμα της Ψυχιατρικής Γενετικής και Συμπεριφοράς, της Βιρτζίνια και το οποίο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου του ‘American Journal of Psychiatry’.

Οι ερευνητές εξέτασαν για διάστημα 10 χρόνων, περισσότερα από 5.000 ζεύγη διδύμων. Στο διάστημα αυτό, τους υπέβαλαν 4 φορές σε ερωτηματολόγια, τα οποία διερευνούσαν τα ερεθίσματα που προκαλούσαν άγχος στην ζωή τους, καθώς και το πόσες φορές αισθάνθηκαν κατάθλιψη.

Σύμφωνα με το Δρ Kenneth S. Kendler, υπεύθυνο της έρευνας, οι γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης πιο συχνά από τους άνδρες και ότι ο πιο σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας και στους άνδρες και στις γυναίκες είναι τα αγχογόνα ερεθίσματα.

Η έρευνα έδειξε ωστόσο, ότι η ποιότητα των ερεθισμάτων που προκαλούν στρες, διαφέρει ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες: Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να αισθανθούν κατάθλιψη για προβλήματα σχετικά με τη δουλειά τους ή με κάποιο διαζύγιο ή χωρισμό, ενώ οι γυναίκες σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν αγαπημένα πρόσωπα.

Δεν διεπιστώθηκε στη μελέτη, προδιάθεση και ευαισθησία των γυναικών για την εμφάνιση κατάθλιψης. Αυτό ώθησε τον Δρ Kendler στο συμπέρασμα ότι ‘τα αίτια της μεγαλύτερης επίπτωσης της κατάθλιψης στις γυναίκες, θα πρέπει να αναζητηθούν στα πεδία της βιολογίας και της γενετικής και όχι στο περιβάλλον’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση