Πρωτεΐνη για έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού

Υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών στο αίμα κατά τη γέννηση του παιδιού, φαίνεται ότι προοιωνίζουν την ανάπτυξη αυτισμού και διανοητικής καθυστέρησης αργότερα στην παιδική ηλικία, ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι το εύρημά τους αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε πιο έγκαιρη διάγνωση και σε καλύτερη θεραπεία.

Ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος νεογέννητων που γεννήθηκαν σε τέσσερις κομητείες της βόρειας Καλιφόρνια την περίοδο 1983-1985, τα οποία αργότερα παρουσίασαν αυτισμό, διανοητική καθυστέρηση, εγκεφαλική παράλυση ή αναπτύχθηκαν φυσιολογικά.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι συγκεντρώσεις στο αίμα, πρωτεϊνών που ονομάζονται νευρικοί παράγοντες ανάπτυξης, ήταν αισθητά αυξημένες στα παιδιά που αργότερα εξεδήλωσαν αυτισμό και διανοητική καθυστέρηση, όχι όμως στα άλλα παιδιά. Οι νευρικοί παράγοντες ανάπτυξης είναι σημαντικοί στο σχηματισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την ανάπτυξη του εμβρύου. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην αμερικανική επιθεώρηση “Χρονικά της Νευρολογίας”.

Η δρ. Κάρεν Νέλσον, επικεφαλής της μελέτης, είπε ότι ο εντοπισμός αυτού του πρώιμου προειδοποιητικού δείκτη για ανάπτυξη αυτισμού και διανοητικής καθυστέρησης, πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, θα βοηθήσει τους γιατρούς να προχωρούν σε πιο έγκαιρη και πιο προσδιοριστική διάγνωση.

Η Νέλσον διευκρίνισε ότι, παρά τις ομοιότητες σε αυτά τα πρώτα βιολογικά σημάδια για τον αυτισμό και τη διανοητική καθυστέρηση στην παιδική ηλικία, δεν πρόκειται για την ίδια διαταραχή. Ο αυτισμός, μια διαταραχή κατά την ανάπτυξη, πλήττει ένα στα 500 παιδιά.

Η διάγνωση γίνεται μετά από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, γύρω στην ηλικία των δύο ετών. Το παιδί δείχνει να μην ανταποκρίνεται στην ανθρώπινη επαφή, δεν παρουσιάζει ανάπτυξη στην ομιλία του και παρουσιάζει παράξενη συμπεριφορά.

Η βασική βιολογία του αυτισμού δεν είναι κατανοητή. Τα παιδιά αυτά, τα περισσότερα τουλάχιστον, μοιάζουν φυσιολογικά και κινούνται φυσιολογικά. Παλιότερα πιστευόταν ότι πρόκειται για ψυχολογική διαταραχή που οφείλεται σε κακή ανατροφή. Τώρα είναι πλέον σαφές ότι πρόκειται για οργανική νόσο του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα της μελέτης, ότι δηλαδή οι κύριοι αυτοί ρυθμιστές της ανάπτυξης του εγκεφάλου διαφέρουν στα αυτιστικά παιδιά από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, βοηθούν στην κατανόηση της βιολογικής βάσης της νόσου και στην ανεύρευση τρόπων παρέμβασης της ιατρικής. ‘Οσο νωρίτερα αντιμετωπίζεται η νόσος, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα’, πρόσθεσε η Νέλσον.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση