Ο τυφοειδής πυρετός μεταδίδεται και με το σεξ

Για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε μετάδοση του τυφοειδούς πυρετού με σεξουαλική επαφή, χωρίς μάλιστα η χρήση προφυλακτικού να προστατεύει από τη μετάδοση της νόσου. Οπως ανακοινώθηκε στο 50ο ετήσιο Επιδημιολογικό Συνέδριο του CDC, εννέα άνδρες από το Οχάιο προσεβλήθησαν από τυφοειδή πυρετό, μετά από ερωτική συνεύρεση.

Πρόκειται για μια συστηματική λοίμωξη από σαλμονέλλα (δεν έχει σχέση με τη συχνότατη γαστρεντερίτιδα από σαλμονέλλα), η οποία εάν μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε κατάσταση χρόνιας φορίας ή να έχει μοιραία κατάληξη. Μέχρι σήμερα είναι γνωστό, ότι ο τυφοειδής πυρετός μεταδίδεται μέσω της κατάποσης μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

Πηγή της λοίμωξης θεωρείται ο ένας άνδρας, ο οποίος εικάζεται ότι μολύνθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Πόρτο Ρίκο. Οι ασθενείς εμφάνισαν πυρετό, κοιλιακό πόνο, ανορεξία και πονοκέφαλο. Μάλιστα, σε μερικούς από αυτούς, παρουσιάστηκε και η χαρακτηριστική τυφική ροδάνθη (το μικροκηλιδώδες εξάνθημα του τυφοειδούς).

‘Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται σεξουαλική μετάδοση του τυφοειδούς πυρετού’ δήλωσε η Δρ Megan E. Reller, υπεύθυνη του CDC (Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων), επισημαίνοντας ότι το προφυλακτικό δεν είναι πιθανό ότι ασκεί προφυλακτική δράση και συνιστώντας στους ασθενείς με τυφοειδή να απέχουν ερωτικά, μέχρις ότου οι καλλιέργειες κοπράνων γίνουν αρνητικές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση