ΔΥΣΦΑΓΙΑ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι το υποκειμενικό αίσθημα δυσκολίας στην κατάποση που προκαλείται από παρεμπόδιση της προώθησης υγρών ή στερεών τροφών από το φάρυγγα στό στομάχι διαμέσου του οισοφάγου.

Αναλυτική περιγραφή

Ανάλογα με την εντόπιση της δυσφαγίας διακρίνεται σε προοισοφαγική ή στοματοφαρυγγική και σε οισοφαγική. Ο ασθενής συνήθως παραπονείται ότι η τροφή ‘κολλάει’ καθώς προωθείται και ορισμένες φορές αισθάνεται πόνο. Οφείλεται σε διάφορες οργανικές βλάβες του φάρυγγα του οισοφάγου καθώς και παρακείμενων οργάνων ή σε λειτουργικές βλάβες του νευρικού συστήματος ή των μυών.

Τι μπορεί να σημαίνει

1. Καταστάσεις που προκαλούν προοισοφαγική δυσφαγία:
Νευρολογικές ή μυικές βλάβες (δερματομυοσίτιδα, μυασθένεια, μυική δυστροφία, νόσος Parkinson, βλάβες κεντρικού νευρικού συστήματος). Ο ασθενής συχνά εμφανίζει βήχα και εισρόφηση.

2. Καταστάσεις που προκαλούν οισοφαγική δυσφαγία:
– Αποφρακτικά αίτια: όγκοι καλοήθεις ή κακοήθεις που πιέζουν τον οισοφάγο εκ των έξω, καθώς και όγκοι συνήθως κακοήθεις του ίδιου του οισοφάγου. Η δυσφαγία αφορά μόνο τις στερεές τροφές.
– Διαταραχές της κινητικότητας του οισοφάγου: Η δυσφαγία αφορά στερεές και υγρές τροφές, ή μόνο υγρές (παράδοξη δυσφαγία), και μπορεί να οφειλεται σε αχαλασία, διάχυτο οισοφάγειο σπασμό, σκληροδερμία, κ.α.

Ο έλεγχος της δυσφαγίας γίνεται με:
– οισοφαγοσκόπηση
– μανομετρία
– έλεγχο του νευρικού συστήματος (ορισμένες φορές)

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση