Οι αρθρίτιδες σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας

Οι αρθρίτιδες αποτελούν την κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο, ενώ τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους, είναι υπεύθυνα για ένα θάνατο σε κάθε 1.220 άτομα που τα λαμβάνουν για περισσότερο από δύο μήνες, λόγω σοβαρής αιμορραγίας από το πεπτικό!

Για το μεγάλο αυτό θέμα μίλησαν σε συνέντευξη τύπου ο ομότιμος καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Βαρώνος και ο κ. Π. Αθανασίου, Επιμελητής Ρευματολογικού Τμήματος ΠΝΓ Ασκληπιείου Βούλας, τ. Επιμελητής Ρευματολογικού Τμήματος Hammersmith Hospital, Λονδίνο.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή το Δορυφορικό Συμπόσιο με θέμα: “Μυοσκελετικό Σύστημα και Φάρμακα” που πραγματοποιείται την Κυριακή 29 Απριλίου, στις 11.30 π.μ., στα πλαίσια του 10ου Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συνεδρίου και 1ου Διεθνούς Φαρμακευτικού Συνεδρίου.

Η επικρατέστερη μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα, που χαρακτηρίζεται από εκφυλισμό των αρθρώσεων, ενώ η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία. Στην ηλικία των 50 ετών εκτιμάται ότι το 20% του πληθυσμού υποφέρει από συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας, ποσοστό που αυξάνει στο 30-40% στην ηλικία των 65 ετών και στο 75% στην ηλικία των 80 ετών.

Η αιτία της οστεοαρθρίτιδας είναι άγνωστη, αλλά οι βασικοί παράγοντες κινδύνου, εκτός από την ηλικία, είναι: ιστορικό τραύματος, επαναλαμβανόμενη πίεση της άρθρωσης, παχυσαρκία, μεταβολικές ή ορμονικές διαταραχές, κληρονομικές ή αναπτυξιακές δυσμορφίες και προηγούμενη φλεγμονώδης νόσος των αρθρώσεων.

Η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της νόσου γίνεται με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ουσιών αυτών οφείλονται στην αναστολή των προσταγλανδινών.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι προσταγλανδινών στους ανθρώπινους ιστούς, με διαφορετικές δράσεις ο καθένας. Επομένως, η γενικότερη αναστολή της παραγωγής προσταγλανδινών, προκαλεί μεν ύφεση της φλεγμονής, αλλά και παρενέργειες στα άλλα όργανα του σώματος που στερούνται τις φυσιολογικές ρυθμιστικές δράσεις τους. Ένα κύριο όργανο στο οποίο ασκούν προστατευτική δράση οι προσταγλανδίνες είναι το στομάχι.

Δεδομένης της ευρείας χρήσης αυτών των φαρμάκων, οι παρενέργειές τους σχετίζονται παγκοσμίως με πολλούς θανάτους κάθε χρόνο και για το λόγο αυτό οι ανεπιθύμητες των μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, θεωρούνται μείζον πρόβλημα υγείας.

Μεγάλη εξέλιξη στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας αποτέλεσαν τα νεώτερα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ιδιαίτερα οι κοξίμπες, τόνισε ο κ. Αθανασίου, καθώς με τη χρήση τους στην οστεοαρθρίτιδα επιτυγχάνεται ανακούφιση από τον πόνο και τα συνοδά συμπτώματα, ανακούφιση από τη δυσκαμψία και με αυτό τον τρόπο διατήρηση της λειτουργικότητας της άρθρωσης που πάσχει, ελάττωση της ανικανότητας που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Κατά τη χρήση των νέων αυτών φαρμάκων σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, πρόσθεσε ο κ. Αθανασίου, επιτυγχάνεται μείωση του σχετικού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών από το γαστρεντερικό, όπως διατρήσεις, έλκη και αιμορραγίες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση