Tσιμπημένο σάκχαρο στους νέους, προάγγελος για εμφάνιση διαβήτη

Tσιμπημένο σάκχαρο στους νέους, προάγγελος για  εμφάνιση διαβήτηΟ διαβήτης απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες αναπηρίας και νοσηρότητας. Η επιστημονική έρευνα έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια, προς δύο κύριες κατευθύνσεις: Τη δημιουργία ‘εύκολων θεραπειών’ (εισπνεόμενη ινσουλίνη, αντλία ινσουλίνης) και την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη, με παρεμβάσεις που αφορούν στον τρόπο ζωής. Αυτό ήταν και το αντικείμενο έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο Vrije στην Ολλανδία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’, στο τεύχος Απριλίου και σύμφωνα με την οποία, άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία παρουσιάζουν τιμές σακχάρου αίματος που κυμαίνονται στα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα, εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αργότερα στην ζωή τους.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1300 νεαροί άνδρες και γυναίκες και διήρκεσε 8 χρόνια, αποκαλύφθηκε ότι έντονη προδιάθεση για εμφάνιση διαβήτη, παρουσιάζουν τα άτομα με επίπεδα σακχάρου αίματος νηστείας στα ανώτερα φυσιολογικά όρια, ή με διαταραγμένη καμπύλη ανοχής στη γλυκόζη (που προκύπτει από τις διαδοχικές μετρήσεις του σακχάρου αίματος, μέσα σε 2 ώρες, από λήψη 75 γρ καθαρής γλυκόζης) ή και με τις δύο διαταραχές.

Μάλιστα, όταν οι δυο διαταραχές συνδυάζονται, το ποσοστό εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, φθάνει το 75% για τις γυναίκες και το 53% για τους άνδρες.

Από τις άλλες παραμέτρους που μελετήθηκαν, εκείνη που βρέθηκε ότι αποτελεί αξιόπιστο προγνωστικό παράγοντα εμφάνισης διαβήτη, είναι ο λόγος μεταξύ της περιμέτρου μέσης ως προς την περίμετρο γοφών.

Σύμφωνα με τη Δρ. Jacqueline M. Dekker, υπεύθυνη της έρευνας, ‘οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα, μπορούν να ωφεληθούν από την απώλεια βάρους και τη σωματική άσκηση. Η έρευνα έχει περισσότερο κοινωνική διάσταση και λιγότερο ιατρική, με την έννοια ότι, το αποτέλεσμά της είναι απόρροια του τρόπου ζωής μας’.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό, ότι η διαταραγμένη καμπύλη ανοχής στη γλυκόζης αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα ήρθε να διερευνήσει και τις τιμές σακχάρου αίματος νηστείας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση