Νέα σαρκοφάγος πρέπει να κατασκευαστεί στο Τσέρνομπιλ

Απαραίτητη είναι η κατασκευή νέας σαρκοφάγου πάνω από το τσιμεντένιο κάλυμμα που είχε χτιστεί στον κατεστραμμένο αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ, καθώς αυτό δεν θεωρείται ασφαλές. Η σαρκοφάγος, σύμφωνα με τον ειδικό ρωσικού Ινστιτούτου για την Ατομική Ενέργεια, κ. Β. Ασμόλοφ θα στοιχίσει από 1,5 έως 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι, η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να γίνουν σε πρώτη φάση επισκευές και ενισχύσεις της υπάρχουσας σαρκοφάγου. Για το λόγο αυτό, περίπου πενήντα χώρες συγκέντρωσαν τον περασμένο Ιούλιο 320 εκατομμύρια δολάρια σε διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο.

Τα χρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στα 395 εκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από το 1997 γι’ αυτή την ίδια επιχείρηση, της οποίας το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 758 εκατομμύρια δολάρια. Οι εργασίες, των οποίων η φάση μελέτης άρχισε το 1998, θα κινητοποιήσουν χιλιάδες ανθρώπους και θα διαρκέσουν τουλάχιστον έξι χρόνια.

Ο τέταρτος πυρηνικός αντιδραστήρας της μονάδας εξερράγη στις 26 Απριλίου του 1986 προκαλώντας την μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας, μολύνοντας τα τρία τέταρτα της Ευρώπης. Ο τελευταίος αντιδραστήρας που λειτουργούσε στο Τσέρνομπιλ έκλεισε οριστικά στις 15 Δεκεμβρίου του 2000.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση