Πρώιμη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα από τα πτύελα

Μια εργαστηριακή εξέταση υψηλής ευαισθησίας, η οποία θα ανιχνεύει κύτταρα του καρκίνου του πνεύμονα στο αίμα ή στα πτύελα, μπορεί να οδηγήσει στην πρώιμη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, από τον καθηγητή Magnus von Knebel Doeberitz και δημοσιεύθηκε στο “International Journal of Cancer”, η χρησιμοποίηση μιας υπερευαίσθητης τεχνικής, της RT-PCR, βοήθησε στην εξέταση επτά διαφορετικών κυτταρικών δεικτών.

Η ανίχνευση του RNA αυτών των κυττάρων οδήγησε στη διαπίστωση ότι ήταν παρόντα στα καρκινικά κύτταρα, αλλά όχι στα κύτταρα φυσιολογικών εθελοντών, ή πασχόντων από άλλα μη καρκινικά πνευμονικά νοσήματα.

Στην πραγματικότητα, αυτό το τεστ ήταν τόσο ευαίσθητο, ώστε μπορούσε να ανιχνεύσει μέχρι και 10 καρκινικά κύτταρα, σε 10 ml αίματος ή και 100 καρκινικά κύτταρα, σε 5 ml πτυέλων.

Όταν το τεστ χρησιμοποιήθηκε σε 175 ασθενείς, ύποπτους για καρκίνο του πνεύμονα, βρέθηκε θετικό στο αίμα του 50% ασθενών με μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα. Το αντίστοιχο ποσοστό στα πτύελα για τον ίδιο τύπο καρκίνου ήταν 22%. Το ποσοστό της εξέτασης αίματος στο μη μικροκυτταρικό καρκίνο ήταν 27%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή “τα δεδομένα δείχνουν ότι τα ειδικά RT-PCR πρωτόκολλα, επιτρέπουν την πρώιμη ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων και ίσως και των προ-καρκινικών κυττάρων στα πτύελα, προσφέροντας ελπίδες για έγκαιρη αντιμετώπιση”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση