Οι μετεγχειρητικές φλεγμονές στην ορθοπαιδική

Οι μετεγχειρητικές φλεγμονές αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ορθοπαιδικοί, καθώς χρησιμοποιούν διάφορα αποκαταστατικά υλικά (μεταλλικά και πλαστικά), που αποτελούν καλό υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροβίων.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, επειδή το οστούν δεν διαθέτει πλούσια αιμάτωση, η οποία θα μπορούσε να μεταφέρει στην εστία της φλεγμονής τα κατάλληλα αντιβιοτικά.Αυτά τόνισε μιλώντας στο 20ο Συνέδριο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης ο καθηγητής ορθοπαιδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Ι. Πουρνάρας.

Οπως επεσήμανε ο κ. Πουρνάρας το πρόβλημα εντοπίζεται στις επεμβάσεις αντικατάστασης κατεστραμμένων αρθρώσεων με τεχνητές, κυρίως ολικές αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος, όπου χρησιμοποιούνται ευμεγέθη ξένα σώματα, αλλά και στις εγχειρήσεις εσωτερικής οστεοσύνθεσης των καταγμάτων, ιδιαίτερα όταν τα τελευταία είναι ανοιχτά, επικοινωνούν δηλαδή μέσω του τραύματος με το περιβάλλον.

Μεγάλες προσπάθειες γίνονται, για την ελάττωση των ποσοστών μετεγχειρητικής φλεγμονής. Σήμερα τα ποσοστά αυτά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1-2%. Για τα ανοιχτά κατάγματα μετά από εσωτερική οστεοσύνθεση τα ποσοστά ανεβαίνουν ανάλογα με τη βαρύτητα του τραύματος. Ως παράγοντες που ευνοούν τη φλεγμονή θεωρούνται η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, οι προηγηθείσες επεμβάσεις, η μακροχρόνια προεγχειρητική νοσηλεία και ο μακρός χειρουργικός χρόνος.

Οι προσπάθειες της ιατρικής κατευθύνθηκαν προς την πρόληψη της φλεγμονής αλλά και προς την αντιμετώπισή της, όταν αυτή εμφανιστεί. Στην πρόληψη βοήθησαν οι αυστηροί κανόνες αντισηψίας στο χειρουργείο και η σωστή αντιβίωση κατά τη διάρκεια της εγχείρησης και για μικρό χρονικό διάστημα κατόπιν.

Η αντιμετώπιση της φλεγμονής είναι κυρίως χειρουργική. Πρώτη ενέργεια είναι ο ριζικός χειρουργικός καθαρισμός του τραύματος. Εάν αυτό γίνει αμέσως και η φλεγμονή ελεγχθεί, είναι δυνατόν τα ξένα υλικά να παραμείνουν στη θέση τους.

Εάν η φλεγμονή συνεχιστεί τότε τα υλικά αφαιρούνται και ακολουθούν άλλες πολύπλοκες αποκαταστατικές επεμβάσεις. Απαραίτητο συμπλήρωμα στη χειρουργική αντιμετώπιση της φλεγμονής είναι η αναγνώριση του μικροβίου που την προκάλεσε και η καταπολέμησή του με αντιβιοτικά, στα οποία είναι ευαίσθητο.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση