Κληρονομικότητα και καρκίνος του εντέρου

Περίπου το 1/3 όλων των καρκίνων του εντέρου θα μπορούσαν να κληρονομούνται. Το “Cancer Research Campaign (CRC)” βρήκε ότι το 30% των ανθρώπων με καρκίνο έχει συγγενές πρόβλημα, που μπορεί να διορθωθεί με γονιδιακή θεραπεία, σε αντίθεση με το αντίστοιχο ποσοστό στο γενικό πληθυσμό, το οποίο είναι μόλις 9%.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναγνώριση των ανθρώπων που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο και να βελτιώσει τις πιθανότητες για πρώιμη διάγνωση και θεραπεία.

Η ερευνητική ομάδα, που έχει σαν έδρα της το Ινστιτούτο Paterson στο Νοσοκομείο Christie στο Manchester, πήρε δείγματα αίματος από 66 υγιείς ανθρώπους και 37 με καρκίνο του εντέρου. Εξέθεσαν τα κύτταρα αίματος σε ραδιενέργεια και παρατήρησαν πόσο καλά ανταποκρίθηκαν αυτά τα κύτταρα.

Βρήκαν ότι τα κύτταρα από τους υγιείς ανθρώπους ανταποκρίθηκαν καλά και διόρθωσαν τις βλάβες που προκλήθηκαν από τη ραδιενέργεια. Αντίθετα τα κύτταρα που προέρχονταν από τους ασθενείς με καρκίνο, δεν κατόρθωσαν να ανανήψουν.

Ο καρκίνος εμφανίζεται μετά από γονιδιακή μετατροπή, η οποία επιτρέπει στα κύτταρα να διαιρούνται εκτός ελέγχου και να σχηματίζουν τελικά όγκους.

Ο Δρ. David Scott, που διηύθυνε την έρευνα, είπε ότι το αποτέλεσμα της έρευνας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν πληροφορία για την αναγνώριση και τη θεραπεία των ανθρώπων σε κίνδυνο. Αυτό θα οδηγούσε στον τακτικό έλεγχο αυτών των ανθρώπων και στην πρόωρη αναγνώριση της εμφάνισης του καρκίνου.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος κατά σειρά συχνότητας στην Αγγλία και ο 2ος σε επίπτωση θανάτων. Παρόμοια ευρήματα βρήκε η ομάδα του δρ. Scott για τον καρκίνο του μαστού.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο “British Journal of Cancer”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση