Ενας στους δέκα Ελληνες πάσχει από αρθριτικά

Η οστεοαρθροπάθεια ή οστεοαρθρίτιδα (κοινώς τα ‘αρθριτικά’) είναι η συχνότερη εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων στον άνθρωπο, προκαλώντας το 25% όλων των ιατρικών πράξεων. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Τα τελευταία όμως χρόνια έγιναν σημαντικές πρόοδοι στον τομέα των αρθροπαθειών.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν από τον αναπληρωτή καθηγητή ορθοπαιδικής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας Ιωάννη Καραδήμα και το ρευματολόγο Δημήτριο Καρρά κατά τη διάρκεια του 20ου Συνεδρίου της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρίας Μακεδονίας-Θράκης, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη υπό την προεδρία του ορθοπαιδικού-χειρουργού Γεωργίου Λάτσου.

Σε σχετικό δελτίο τύπου, που μας απέστειλε η ορθοπαιδική και τραυματολογική εταιρεία Μακεδονίας-Θράκης, ενόψη του 20ου Συνεδρίου ΟΤΕΜΑΘ 2001 ‘…από το οστεοκύτταρο μέχρι την αποκατάσταση…’, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη από τις 18 έως τις 21 Απριλίου 2001, στο ξενοδοχείο ‘Μακεδονία Παλλάς’, αναφέρονται τα ακόλουθα:’

Η οστεοαρθροπάθεια ή οστεοαρθρίτιδα (κοινώς τα ‘αρθριτικά’) είναι πολύ παλιά πάθηση (ανευρίσκεται και σε σκελετούς ζώων ή ανθρώπων προϊστορικής εποχής) και προσβάλλει άτομα προχωρημένης ηλικίας κυρίως γυναίκες (είναι 3-4 φορές συχνότερη απ΄ότι στους άνδρες) μετά την ηλικία των 50 ετών απειλώντας έντονα την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Στην ηλικία των 75-80 ετών, άνω του 80% του πληθυσμού παρουσιάζει ακτινολογικά ευρήματα της νόσου, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό εμφανίζει μικρού ή μεγαλύτερου βαθμού κινητική αναπηρία και προ παντός βασανιστικό και σχεδόν μόνιμο πόνο.

Δεκαετία των παθήσεων των οστών και των αρθρώσεων

Η μεγάλη αυτή συχνότητα της οστεοαθρίτιδας σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού και τις σοβαρές και συχνές αναπηρίες, καθώς και τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, που προκαλεί, ώθησαν την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να χαρακτηρίσει τη δεκαετία 2000-2010 ως τη δεκαετία των παθήσεων των οστών και των αρθρώσεων.

Οι αρθρώσεις, που συνήθως προσβάλλονται από την οστεοαρθρίτιδα, είναι η ρίζα του αντίχειρα και οι τελικές αρθρώσεις των δακτύλων του χεριού με κύρια έκφραση την παραμόρφωση του χεριού, γι΄αυτό και λέγεται από το λαό παραμορφωτική αρθρίτιδα.

Στα κάτω άκρα προσβάλλει κυρίως το γόνατο, τα ισχύα και το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού και από τη σπονδυλική στήλη του αυχένα αυχενικό σύνδρομο και την οσφύ (μέση) με αποτέλεσμα την γνωστή οσφυαλγία ή ισχυαλγία.

Επιβαρυντικό ρόλο, τόνισαν οι ομιλητές για την ταχύτητα με την οποία θα εξελιχθεί η νόσος, παίζουν η παχυσαρκία και η καταπόνηση της πάσχουσας άρθρωσης.

Το μέλλον

Στα προχωρημένα στάδια και στις οστικές παραμορφώσεις, όπου έχει το λόγο η ορθοπαιδική εγχειρητική για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, βελτιώθηκαν τα υλικά και οι τεχνικές των αρθροπλαστικών και έτσι οι ολικές αρθροπλαστικές και οι οστεοτομίες γίνονται με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση υπάρχει νέα κατηγορία ουσιών, τα βραδέως δρώντα αντιοστεοαρθριτικά φάρμακα, ενώ η προσπάθεια επικεντρώνεται τώρα στο να βρεθούν νέα φάρμακα και τρόποι παρέμβασης που να μπορούν να αναπλάθουν τον αρθρικό χόνδρο που χάθηκε και να επιδιορθώνουν τις βλάβες, που ήδη έχουν γίνει.

Σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται και η επανόρθωση των βλαβών του αρθρικού χόνδρου μέσω μεταμόσχευσης αυτόλογων χονδροκυττάρων ή συνθετικού χόνδρου, ενώ τέλος πολλά υπόσχεται η γονιδιακή θεραπεία, κατά την οποία θα γίνεται παρέμβαση σε γονίδια, που ρυθμίζουν την παραγωγή καταβολικών- χονδρολυτικών ενζύμων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση