ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η βρογχεκτασία αποτελεί συγγενή ή επίκτητη διαταραχή των μεγάλων βρόγχων και χαρακτηρίζεται από μόνιμη διάταση και καταστροφή του βρογχικού τοιχώματος.

Αίτια

Η βρογχεκτασία είναι το αποτέλεσμα υποτροπιάζουσας φλεγμονής του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Προδιαθεσικοί παράγοντες της νόσου είναι η κυστική ίνωση, πνευμονικές λοιμώξεις (φυματίωση, πνευμονία, πνευμονικό απόστημα), η έκπτωση των αμυντικών μηχανισμών του πνεύμονα (κάπνισμα, ρευματικές νόσοι, ανοσοανεπάρκειες) και η τμηματική απόφραξη των κατώτερων αεραγωγών (εισρόφηση ξένου σώματος, νεοπλάσματα). Αν και οι βρογχεκτασίες σπάνια μπορούν να είναι συγγενείς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα πνευμονικών λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου είναι:
· Χρόνιος παραγωγικός βήχας
· Πυώδης απόχρεμψη
· Αιμόπτυση
· Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις
· Δύσπνοια στην κόπωση
· Απώλεια βάρους
· Καταβολή δυνάμεων
· Πληκτροδακτυλία
· Κυάνωση

Κλινική εξέταση – εργαστηριακά ευρήματα

Κατά την κλινική εξέταση συνήθως διαπιστώνονται υγροί ρόγχοι στην αρχή της εισπνοής ή ακόμη και ξηροί ρόγχοι, ιδιαίτερα στις βάσεις των πνευμόνων. Στη γενική εξέταση αίματος διαπιστώνεται αναιμία. Η ακτινογραφία θώρακα μπορεί να είναι φυσιολογική ή να παρουσιάζει τμηματικές πνευμονικές διηθήσεις και δακτυλιοειδείς σκιάσεις. Εξέταση εκλογής για τη διάγνωση των βρογχεκτασιών θεωρείται η αξονική τομογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και τη διευκόλυνση της αποβολής της απόχρεμψης. Η φυσικοθεραπεία του αναπνευστικού συστήματος με ειδικά προγράμματα ασκήσεων και θέσεων βοηθά σημαντικά στην παροχέτευση των εκκρίσεων. Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη ρευστοποίηση των εκκρίσεων και την ευκολότερη αποβολή τους. Η εφαρμογή προγράμματος υποχρεωτικών εμβολιασμών στην παιδική ηλικία, συμβάλλει στην αποφυγή λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και την πρόληψη των βρογχεκτασιών. Η αντιμετώπιση των λοιμώξεων γίνεται με αντιβιοτικά ευρέως φάσματος. Τα κορτικοειδή και τα βρογχοδιασταλτικά βελτιώνουν τη βρογχική απόφραξη. Η χειρουργική αντιμετώπιση των βρογχεκτασιών ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με συντηρητική αγωγή.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση