Το θηλυκό χρωμόσωμα ελέγχει τη σπερματογένεση

Η παραγωγή σπέρματος από τον άνδρα μπορεί να ελέγχεται από το χρωμόσωμα Χ, το οποίο κληρονομείται από τη μητέρα και όχι, όπως ευρέως πιστεύεται, από το χρωμόσωμα Υ. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, στο Whitehead Institute για τη Βιοϊατρική Έρευνα στο Cambridge, της Mασσαχουσέτης, βρέθηκε ότι από τα 25 γονίδια των σπερματικών κυττάρων, τα 10 σχετίζονταν με το Χ χρωμόσωμα και μόνο τα 3 με το Υ χρωμόσωμα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. David C. Page μελέτησαν τα κύτταρα που δίνουν γέννηση στο σπέρμα στα θηλαστικά. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το θηλυκό χρωμόσωμα, έχει ένα ρόλο κλειδί στο σχηματισμό του πρώτου σπέρματος και ότι μερικές μορφές στειρότητας μπορούν να περάσουν από τη μητέρα στο γιο.

Τα χρωμοσώματα Χ και Υ είναι γνωστό ότι καθορίζουν το φύλο του ανθρώπου. Μέχρι σήμερα, συγκεκριμένες παθήσεις, όπως είναι η αιμορροφιλία και ο δαλτωνισμός, σχετίζονται με δυσγενεσίες στο Χ χρωμόσωμα και μεταδίδονται από τη μητέρα στα αρσενικά παιδιά.

Πριν τη μελέτη, οι επιστήμονες, αν και δεν πίστευαν ότι το Υ χρωμόσωμα, έχει το μονοπώλιο στην παραγωγή του σπέρματος, ωστόσο δεν μπορούσαν να φανταστούν τον κυρίαρχο ρόλο που έχει το Χ χρωμόσωμα.

Ο Δρ. Page δηλώνει ότι “στις περισσότερες αρσενικές λειτουργίες, το χρωμόσωμα Χ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή”. Μάλιστα ο Δρ. Page τονίζει ότι πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια, τα χρωμοσώματα Χ και Υ δεν ήταν τα υπεύθυνα για τον καθορισμό του φύλου. Κατά την εξέλιξη, διαφοροποίηθηκαν από τα υπόλοιπα και αρκετά από τα υπεύθυνα γονίδια για την παραγωγή του σπέρματος παρέμειναν στο Χ χρωμόσωμα.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση