Αντιδρούν οι κάτοικοι της Θάσου για τα Ραντάρ της ΥΠΑ

Πορεία πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της Θάσου την Κυριακή 1/4, με κύριο αίτημα να μην εγκαταστήσει η ΥΠΑ ραντάρ στο βουνό Υψάριο και μάλιστα σε χώρο, που χρηματοδοτείται από κοινοτικά προγράμματα, για περιβαλλοντικά έργα και πάρκο αναψυχής.

Οι θάσιοι σχημάτισαν αυτοκινητοπομπή περίπου τριών χιλιομέτρων και αφού πέρασαν απο όλα τα χωριά του νησιού, κατέληξαν στα Λιμενάρια. Ομιλητές εξήγησαν, γιατί δεν θέλουν οι κάτοικοι του νησιού τα ραντάρ στον τόπο τους και υποστήριξαν ότι απο την ακτινοβολία θα προκύψουν προβλήματα στην υγεία των 17.000 κατοίκων της Θάσου, η οποία κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί σε ημερήσια βάση 35.000 – 40.000 τουρίστες. Επιπλέον τόνισαν πως τα ραντάρ και οι άλλες εγκαταστάσεις θα προκαλέσουν μεγάλες βλάβες στον δασικό πλούτο του νησιού και το περιβάλλον.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρισκόταν στο νησί για να αποτρέψουν επεισόδια, ενώ σε επιφυλακή βρισκόταν και ΜΑΤ απο την Θεσσαλονίκη. Ο “πόλεμος“ Θασίων και ΥΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη επί μήνες και έχει επέμβει ο εισαγγελέας Καβάλας, με εντολή του οποίου σταμάτησαν για δύο μήνες οι εργασίες εγκατάστασης των ραντάρ, ενώ το ζήτημα προωθείται και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πάντως η ΥΠΑ επιμένει να εγκαταστήσει τα ραντάρ στο Υψάριο όρος της Θάσου.

Ο πρόεδρος της Πανθασιακής Επιτροπής αγώνα κατά των ραντάρ κ.Σταμάτης Χατζησταματίου δήλωσε:“Οι κάτοικοι της Θάσου δεν μπορούν να δεχτούν όσα υποστηρίζει η ΥΠΑ, ανώτεροι υπάλληλοι της οποίας πρότειναν στους Θάσιους να τοποθετηθούν τα ραντάρ, λέγοντας τους ότι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται ανελλιπώς για τη βλαπτικότητα τους η μη και μετά το πέρασμα τεσσάρων ετών (οι κάτοικοι)θα μπορέσουν να ενημερωθούν απο την ΥΠΑ για τα αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος της Πανθασιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα είπε ότι“δεν μπορούμε να δεχτούμε να γίνουμε πειραματόζωα“. Η ΥΠΑ έχει αποφασίσει να εγκαταστήσει ραντάρ στην Θάσο, για να ελέγχει σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων τους αεροδιάδρομους του βορειοανατολικού Αιγαίου, για την ασφάλεια των πτήσεων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση