Οι επιπτώσεις της αντικαρκινικής θεραπείας στα παιδιά

Οι επιπτώσεις της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας και σε ένα μικρότερο ποσοστό η γενετική προδιάθεση, είναι οι κύριες αιτίες, που παιδιά τα οποία έχουν θεραπευτεί από κάποια μορφή καρκίνου, έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους κάποια άλλη μορφή της νόσου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας του Πανεπιστημίου της Minnesota, η οποία παρουσιάστηκε από τον Δρ. Dr. Joseph Neglia, στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας για τον Καρκίνο.

Στην έρευνα, που διήρκεσε 15 χρόνια, μελετήθηκαν 13.581 άτομα που είχαν καρκίνο στην παιδική τους ηλικία. Από αυτούς, οι 282 (3%) ανέπτυξαν κάποιον καρκίνο αργότερα στην ζωή τους, ο οποίος φαινομενικά δεν είχε καμία σχέση με τον πρώτο όγκο.

Ο πιο συχνός δευτεροπαθής όγκος ήταν ο καρκίνος του μαστού, ο οποίος διαπιστώθηκε σε 60 γυναίκες. Σαράντα τρία άτομα εμφάνισαν όγκους του θυρεοειδή και 36 εγκεφαλικούς όγκους.

Τα παιδιά που είχαν υποστεί ακτινοβολία κατά την αντιμετώπιση του πρώτου τους όγκου είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα για μεταγενέστερη ανάπτυξη όγκου. Πρώτα στον κατάλογο ήταν τα παιδιά με νόσο του Hodgkin, η οποία αντιμετώπιστηκε με ακτινοβολία και οι γυναίκες που ακτινοβολήθηκαν και ανέπτυξαν αργότερα καρκίνο του μαστού.

Ο Δρ. Barton Κamen, ογκολόγος-παιδίατρος, στην Ιατρική Σχολή του Ν. Jersey , δήλωσε ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί μια μικρή αύξηση των παιδιατρικών καρκίνων. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται στις ΗΠΑ 8.000-10.000 νέες περιπτώσεις, με τη λευχαιμία και τους όγκους του εγκεφάλου να αποτελούν τις συχνότερες εκδηλώσεις.

Οι δυο ερευνητές συμφώνησαν ότι το 70% των παιδικών καρκίνων που διαγιγνώσκονται σήμερα θεραπεύονται. “Η πρόοδος στη θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου είναι εκπληκτική” δήλωσε ο Δρ. Neglia.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση