Κίνδυνος αλλεργιών από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

Κίνδυνος αλλεργιών από τα μεταλλαγμένα τρόφιμαΑνησυχία έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι αλλεργίες που εμφανίζουν άτομα τα οποία έχουν καταναλώσει προϊόντα, με συστατικά που προέρχονταν από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Παράδειγμα αποτελούν τα προϊόντα από το καλαμπόκι Starlink, το οποίο αποσύρθηκε τελικώς από την αγορά, μια και δεν είχε πάρει ποτέ έγκριση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη παρασκευή τροφίμων. Το συγκεκριμένο καλαμπόκι είχε εγκριθεί μόνο για συστατικό ζωοτροφών και βιομηχανική χρήση, αλλά πέρσι το φθινόπωρο αποκαλύφθηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί σε πολλά προϊόντα τροφίμων με βάση το καλαμποκάλευρο, όπως οι μεξικάνικες πίτες (τάκος) οι οποίες είναι πολύ δημοφιλείς στις ΗΠΑ. Το Starlink βρέθηκε σε πολλά προϊόντα καθώς είχε αναμιχθεί με άλλες ποικιλίες καλαμποκιού.

Το FDA θα λάβει μέτρα

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA (Food & Drug Administration) δήλωσε ότι σύντομα θα αρχίσει κάποια ειδική εξέταση αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα περιστατικά αλλεργίας που έχουν παρουσιαστεί, οφείλονται στη συγκεκριμένη ποικιλία καλαμποκιού.

Με τη συγκεκριμένη εξέταση, την οποία πρόσφατα σχεδίασε και παρουσίασε το FDA, θα μπορεί να εντοπιστεί το αν κάποιος είναι αλλεργικός σε κάποια πρωτεΐνη, την οποία περιέχει το καλαμπόκι που προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν, λέγοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνονται πολύ αυστηρότερα μέτρα πριν από την έγκριση προϊόντων που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Είτε προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση είτε όχι, οι κίνδυνοι υπάρχουν μια και υπάρχει είσοδος στην τροφική αλυσίδα. Επιπλέον οι αρχικές διαβεβαιώσεις για την πλήρη αναφορά στα συστατικά συσκευασμένων προϊόντων δεν τηρήθηκε.

Ενα προϊόν λοιπόν, το οποίο περιέχει λεκιθίνη, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από γενετικά τροποποιημένη σόγια πιθανόν να είναι επικίνδυνο, όταν καταναλώνεται από άτομα με υπερευαισθησία στα φιστίκια.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι έχει εισαχθεί στη σόγια, γονίδιο το οποίο προέρχεται από το βραζιλιάνικο φιστίκι, με αποτέλεσμα στη νέα ποικιλία σόγιας να υπάρχει νέα πρωτεϊνη, η οποία προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε όσους είναι αλλεργικοί στα φιστίκια.

Επιπλέον αναφέρονται και άλλοι κίνδυνοι που ενδέχεται να προκύψουν από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, όπως η παρουσία γονιδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, η πιθανή παρουσία τοξικών ουσιών αλλά και η πιθανή μεταβολή της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση