Με καισαρική γεννά μία στις τρεις Ελληνίδες

Με καισαρική τομή γεννούν περισσότερες από 30.000 γυναίκες κάθε χρόνο (σε σύνολο 100.000 περίπου τοκετών) στην Ελλάδα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που συλλαμβάνουν με εξωσωματική γονιμοποίηση, γεννούν σε μεγαλύτερες ηλικίες (μετά τα 35 χρόνια), έχουν πολύδυμες κυήσεις ή είναι βεβαρημένες οργανικά (μεγαλύτερο βάρος, ασθένειες κ.α).

Κατηγορηματικός εξάλλου υπήρξε ο πρόεδρος του 1ου συνεδρίου Γυνιατρικής που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 30 Μαρτίου, διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής κλινικής του Ιπποκρατείου νοσοκομείου καθηγητής Ιωάννης Μπόντης σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας.

Ο υπυργός Υγείας κ. Παπαδόπουλος είχε υποστηρίξει οτι ένα μεγάλο ποσοστό τοκετών με καισαρική γίνονται όχι από διαγνωσμένη ιατρική αναγκαιότητα αλλά από επαγγελματική ασυνειδησία των γιατρών που επιλέγουν την πιο προσοδοφόρα γι’αυτούς μέθοδο.

‘Οι τοκετοί με καισαρική τομή είναι πράγματι αυξημένοι τελευταία αλλά αυτό συμβαίνει σ΄ολόκληρη την Ευρώπη καθώς αυξημένες είναι και οι κυήσεις υψηλού κινδύνου’, τόνισε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι οι καισαρικές που στο σύνολο των τοκετών φτάνουν στο 25-30% αφορούν σε περιπτώσεις γυναικών με βεβαρημένο ιστορικό υγείας , εξωσωματικές γονιμοποιήσεις και πολύδυμες κυήσεις, γυναίκες ηλικίας άνω των 35-40 ετών .

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η στάση των νέων απέναντι στις σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης τις οποίες φέρονται να αγνοούν ή να χρησιμοποιούν λανθασμένα και αναποτελεσματικά.

Παρότι ο φόβος του Aids και των υπολοίπων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων αλλά και της εγκυμοσύνης φέρονταν ότι ενίσχυσε τη χρήση μεθόδων αντισύλληψης από τα νέα ζευγάρια , η κατακόρυφη αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων σε ιδιαίτερα νεαρές ηλικίες αποδεικνύει ότι η χρήση της πλέον απλής και επιβαλλόμενης μεθόδου (αυτής του προφυλακτικού) δεν γίνεται ή γίνεται λανθασμένα λόγω άγνοιας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο έτος 2000 οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν λιγότερες από 100.000 ενώ οι αμβλώσεις ξεπέρασαν τις 200.000. ‘Το 40% των γυναικών που αντιμετωπίζουμε στις γυναικολογικές κλινικές των νοσοκομείων είναι αλλοδαπές που δεν καταφέρνουν κάν να συνεννοηθούν με τους γιατρούς τους ενω φτάνουν στον τοκετό με βεβαρημένη υγεία και χωρίς να έχουν ποτέ εξετασθεί από γιατρό’ δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση