Πρόοδος στη θεραπεία της ασταθούς στηθάγχης

Τη σημασία που έχει για τη θεραπεία της ασταθούς στηθάγχης η χορήγηση του συνδυασμού ασπιρίνης και κλοπιδογρέλης, μιας νέας αντιθρομβωτικής ουσίας, τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Καρατζάς.

Η ασταθής στηθάγχη είναι μια κατάσταση κατά την οποία η στηθαγχική κρίση εμφανίζεται χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας όπως σωματική άσκηση ή στρες. Προκαλείται από ατελή θρόμβο ή από σπασμό στα στεφανιαία αγγεία και θεωρείται δε προάγγελος του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Ο κ. Καρατζάς δίνοντας τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας “Cure”, που διήρκησε έναν χρόνο και στην οποία συμμετείχαν 12.500 ασθενείς, υπογράμμισε τη σοβαρότητα της νόσου και την ανάγκη της σωστής θεραπείας της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 20.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία οφείλονται σε ασταθή στηθάγχη και μάλιστα, το 5-14% των ασθενών στους οποίους τίθεται η διάγνωση, πεθαίνουν μέσα στον πρώτο χρόνο. Ο λόγος είναι ότι μέχρι σήμερα, η θεραπεία της ασταθούς στηθάγχης καλύπτεται από ασάφεια.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο της “Cure”. Tα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά: σε σύγκριση με την ομάδα των ασθενών που έλαβε κάποιο εικονικό φάρμακο, υπήρξε μείωση κατά 21% της επίπτωσης εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων στους ασθενείς που έλαβαν συνδυασμό ασπιρίνης και κλοπιδογρέλης.

Η ασταθής στηθάγχη είναι μια κατάσταση κατά την οποία η στηθαγχική κρίση εμφανίζεται χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας από σωματική άσκηση ή στρες. Προκαλείται από ατελή θρόμβο ή από σπασμό στα στεφανιαία αγγεία και θεωρείται δε προάγγελος του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση