Αυστηροί κανόνες απολύμανσης για την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια

Αυστηροί κανόνες απολύμανσης των χειρουργικών εργαλείων, αλλά και όλου του εξοπλισμού που έχει χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους, που εικάζεται ότι έχουν μολυνθεί από τη σποραδική μορφή της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, εφαρμόζονται πλέον και στη χώρα μας, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο ομότιμος καθηγητής Μικροβιολογίας κ. Κ. Μοίρας.

Στη συνέντευξη που δόθηκε με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο νοσοκομειακών λοιμώξεων, ο κ. Μοίρας εξήγησε ότι θα πρέπει εκτός από τις προσπάθειες για καλύτερη απολύμανση στα χειρουργεία, η πολιτεία θα πρέπει να δει συνολικά το πρόβλημα της πιθανής μόλυνσης με τη νόσο των τρελών αγελάδων και από άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα η αυξητική ορμόνη.

Οπως εξήγησε η αυξητική ορμόνη χρησιμοποιείται κυρίως από τους αθλητές και δίδεται σε ορισμένα γυμναστήρια για την αύξηση των σωματικών επιδόσεων. Οταν διακινείται νόμιμα παράγεται στο εργαστήριο και είναι βιοτεχνολογικό προϊόν. Τότε δεν εμπεριέχει κανένα κίνδυνο η χρήση της.

Ομως επειδή σε αγώνες είναι εύκολο να διαγνωσθεί η παρουσία της από το αντιντόπινγκ κοντρόλ, κάποιοι αθλητές προτιμούν να χρησιμοποιούν την αυξητική ορμόνη που κυκλοφορεί παράνομα σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης (πρόσφατα δεσμεύτηκαν ποσότητες στη Σουηδία) η οποία όμως προέρχεται από την υπόφυση ανθρώπων που έχουν πεθάνει.

Στην περίπτωση αυτή, εξήγησε ο κ. Μοίρας, η οποία όμως είναι υποθετική, εάν κάποιος από τους ανθρώπους αυτούς έφερε τον μολυσματικό παράγοντα για τη νόσο της εγκεφαλοπάθειας, φαίνεται ότι μεταδίδει τη νόσο και στον αθλητή.

Ο κ. Μοίρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τέτοιο λαθρεμπόριο στη χώρα μας και εξήγησε ότι είναι λογικό οι άνθρωποι να φοβούνται πολλά γύρω από τη νόσο των τρελών αγελάδων, καθώς οι επιστήμονες προς το παρόν γνωρίζουν ελάχιστα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση